Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

DISPONIBILITATE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

DISPONIBILITÁTE, disponibilități, s.f. 1. Însușirea de a fi disponibil; starea a ceea ce este disponibil. 2. (În loc. adv.) În disponibilitate = scos (temporar) dintr-o slujbă (cu posibilitatea de a fi rechemat în activitate). 3. Lucru, bun de care se poate dispune; rezervă. 4. (Mai ales la pl.) Stare sufletească în care sentimentele și rațiunea se manifestă libere și în plenitudinea lor. - Din fr. disponibilité.

Sursa : DEX '98

 

DISPONIBILITÁTE s. f. 1. însușirea, starea a ceea ce este disponibil. 2. lucru de care se poate dispune; rezervă. o ~ăți bugetare = sume de bani nefolosite, de care dispune o instituție; ~ monetară = cash. * principiu de drept civil potrivit căruia părțile din proces pot dispune de dreptul invocat în fața organului de jurisdicție. * situație a unui militar care a fost lăsat la vatră, dar care poate fi chemat în orice moment sub drapel. o a pune în ~ = a concedia dintr-o funcție, dintr-un post. 3. stare sufletească în care sentimentele și rațiunea se manifestă neîngrădit. 4. (lingv.) posibilitate a unui cuvânt de a îndeplini o funcție, de a intra în raport cu alte cuvinte. (< fr. disponibilité)

Sursa : neoficial

 

disponibilitáte s. f., g.-d. art. disponibilității; pl. disponibilități

Sursa : ortografic

 

DISPONIBILIT//ÁTE \~ăți f. 1) Caracter disponibil. 2) Situație a unui funcționar care nu este angajat și poate fi rechemat la serviciu. * A pune în \~ a concedia. 3) mai ales la pl. Persoană sau obiect de care poate dispune cineva la nevoie; rezervă. [Art. disponibilitatea; G.-D. disponibilității] /disponibilité

Sursa : NODEX

 

DISPONIBILITÁTE s.f. Lucru de care se poate dispune; rezervă. * Disponibilități bugetare = sume de bani nefolosite, de care dispune o instituție. ** Principiu de drept civil potrivit căruia părțile din proces pot dispune de dreptul invocat în fața organului de jurisdicție. ** Situație a unui militar care a fost lăsat la vatră, dar care poate fi chemat în orice moment sub drapel. * A pune în disponibilitate = a concedia dintr-o funcție, dintr-un post, (mai ales) a scoate din armată. [Cf. fr. disponibilité].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.