Corector gramatical pentru limba română



Despre corectorul gramatical pentru limba română

Corectorul gramatical ajută la identificarea greșelilor gramaticale și de stil: dezacorduri, pleonasme, repetiții de cuvinte, repetiții de spații, virgule sau puncte folosite greșit, ghilimele incorecte sau greșit folosite. De reținut că un corector gramatical nu poate identifica toate erorile. Corectorul va identifica erorile pentru care a fost "instruit". Cu toate acestea, corectorul gramatical se dovedește o unealtă foarte utilă la editarea oricărui text în format electronic.

LanguageTool este un corector gramatical și de stil cu sursă liberă (open source). Este bazat pe reguli definite în format XML, utilizatorii putând contribui cu noi reguli. Regulile mai complicate pot fi scrise în limbajul de programare Java.

Puteți vedea rezultatele aplicării corectorului LanguageTool asupra paginilor ro.wikipedia.org pe situl community.languagetool.org. Tot aici puteți testa online corectorul gramatical.

archeus.ro oferă suportul pentru limba română în cadrul LanguageTool :

Detalii despre proiect găsiți la secțiunea despre proiectul LanguageTool.


Moduri de folosire a corectorului gramatical LanguageTool



Extensie OpenOffice


Una dintre cele mai des întâlnite aplicații ale corectorului gramatical LanguageTool este extensia de OpenOffice.


Exemplificare LanguageTool limba romana

Descărcare

Extensia de OpenOffice poate fi descărcată fie de pe pagina openoffice.org fie de pe pagina proiectului.

Instalare

Pentru instalare în cadrul aplicației OpenOffice folosiți meniul Unelte - Gestionar de extensii, urmat de click pe butonul Adaugă. Pentru o bună funcționare este necesară instalarea în prealabil a unei extensii pentru dicționare de corectură ortografică pentru limba română.


OpenOffice Gestionar de extensii

Se va selecta fișierul .oxt descărcat anterior.


OpenOffice Gestionar de extensii instalare LanguageTool

Reporniți OpenOffice pentru a finaliza instalarea.

Configurare

Înainte de a folosi corectorul gramatical, selectați limba în care este redactat textul.


OpenOffice selectie limba

Opțional, puteți activa sau dezactiva anumite reguli.


optiuni LanguageTool

Corectorul gramatical funcționează asemănător corectorului ortografic: eventualele greșeli vor fi evidențiate pe măsură ce editați documentul sau la cerere:


OpenOffice LanguageTool meniu

OpenOffice ortografie si gramatica


Sus ^


Extensie Thunderbird


Corectorului gramatical LanguageTool poate fi folosit și în cadrul clientului de e-mail Thunderbird.


Thunderbird Corector gramatical
Instalare

Descărcați extensia Grammar Checker și instalați-o folosind meniul Unelte - Suplimente din Thunderbird, urmat de click pe butonul adaugă și selectarea fișierului descărcat anterior.

După instalare reporniți Thunderbird și configurați extensia. Puteți folosi serverul web de la archeus.ro (http://archeus.ro/languagetool/check) sau puteți porni un server de LanguageTool local.


Thunderbird instalare Corector gramatical

thunderbird setari corector gramatical

Verificarea textului se face din fereastra de compunere mesaj, fie folosind meniul principal ( Unelte -> Grammar) fie din meniul contextual (click dreapta urmat de opțiunea Grammar).

Sus ^


Aplicație de sine stătătoare - LanguageTool GUI


Corectorul gramatical poate fi folosit și ca aplicație de sine stătătoate.

Descărcare, instalare

Aplicația este disponibilă pe pagina proiectului languagetool - este vorba de extensia pentru OpenOffice. Fișierul .oxt descărcat este o arhivă zip: se schimbă extensia în .zip și se dezarhivează. Se folosește apoi fișierul LanguageToolGUI.jar din directorul obținut după dezarhivare: dacă sistemul dumneavoastră este configurat să ruleze fișierele .jar folosing java este suficient dublu-click pe fișierul LanguageToolGUI.jar; în caz contrar rulați comanda "java -jar LanguageToolGUI.jar" din consolă (din directorul obținut după dezarhivare).

O altă modalitate de a folosi aplicația este WebStart.

Configurare

Configurarea este similară extensiei de OpenOffice (cu opțiunea de a folosi aplicația cu rol de server web pe un port la alegere). În partea de jos a ferestrei principale puteti selecta limba textului. Dacă sistemul dumneavoastră este configurat pentru limba română, aplicația va porni în limba română.


LanguageToolGUI limba romana

Sus ^


WebStart


LanguageTool poate fi folosit prin intermediul tehnologiei WebStart folosind fișierul .jnlp de la adresa http://www.languagetool.org/ (necesită java pe sistemul pe care rulează).

Se va porni astfel aplicația de sine stătătoare - LanguageTool GUI fără a necesita descărcarea sau instalarea vreunui program.


LanguageTool WebStart

Sus ^


Ubiquity


Ubiquity este un supliment pentru Firefox care permite executarea de comenzi contextuale. Un exemplu de folosire este consultarea Dicționarului explicativ.

După instalarea extensiei Ubiquity pentru Firefox accesați pagina langbot și abonați-vă la comanda Ubiquity. După abonare puteți apela corectura gramaticală folosind comanda Ubiquity grammar.

Iată un exemplu de folosire a corectorului gramatical la redactarea unui e-mail în navigatorul web:


LanguageTool ubiquity

După selectarea textului și apelarea Ubiquity (folosind combinația de taste aleasă) se va apela corectorul gramatical tastând comanda grammmar în fereastra Ubiquity.


LanguageTool ubiquity exemplu
Sus ^


Server web


Corectorul gramatical poate rula și ca server web: aplicația rulează în fundal (sau la o adresă de internet) și permite interogări similare interogărilor internet.

Un astfel de server se găsește la adresa http://archeus.ro/languagetool/check


LanguageTool WebServer

O astfel de aplicație nu este destinată utilizatorilor finali. Ea se adresează în special dezvoltatorilor de aplicații, putând fi folosită împreună cu alte programe. De exemplu: corectorul gramatical pentru Thunderbird folosește un astfel de server.

Sus ^


Servicii web


WebServices - în traducere Servicii Web - sunt colecții de standarde bazate pe XML / SML care permit comunicarea și interacțiunea între sisteme (independent de platformă și tehnologie).

Un serviciu web bazat pe LanguageTool este pe situl langboot la adresa http://apoema.net/ws/lb/gc, descrierea serviciului web se găsește la această adresă.


LanguageTool LangBot WebServices
Sus ^


Despre proiectul LanguageTool pentru limba română


Gestionarea regulilor pentru limba română se face în cadrul proiectului languagetoolro . Aici puteți vedea stadiul actual al proiectului, puteți raporta erori sau puteți trimite sugestii.

În cadrul acestui proiect au fost adăugate circa 300 de reguli acoperind câteva mii de greșeli din limba română.


LanguageTool reguli deja adaugate

Alte peste 100 de cazuri sunt raportate, urmând a fi introduse în cadrul corectorului gramatical.


LanguageTool languagetoolro reguli de adaugat

Oricine poate contribui. Sunt necesare minime cunoștințe de limba română și minime cunoștințe de operare PC.

Exemplu de definire regulă pentru corectură gramaticală.

Regulile de corectură gramaticală sunt păstrate în format xml. Fișierul este disponibil la sourceforge.net, în cadrul proiectului LanguageTool.
Iată un exemplu de regulă pentru corectarea dezacordurilor gramaticale de forma " unui urmat de substantiv articulat, caz genitiv"; va fi sugerată forma de substantiv nearticulat ("unui angajatului" -> "unui angajat"). De remarcat că regula este valabilă pentru toate substantivele, nu doar pentru cele oferite ca exemplu):


<rule id="UNUI_SAG_UN_SNEART" name="unui + (subst art g) - un + (subst neart)" >
    <pattern mark_from="1" >
        <token>unui</token>
       <token postag="Sms3gac000" ></token>
    </pattern>
    <message>Folosire incorectă a substantivului masculin articulat. "unui" cere substantiv nearticulat: <suggestion><match no="2" postag="Sms3anc000" /></suggestion>.</message>
    <short>Dezacord gramatical</short>
    <example type="incorrect" correction="angajat" >Acesta se trimite unui <marker>angajatului</marker> nou.</example>
    <example type="correct" >Acesta se trimite unui <marker>angajat</marker>nou.</example>
<rule>

Detalii despre codurile atașate părților de vorbire se găsesc în cadrul proiectului LanguageTool.