Căutare în DEX folosind UbiquityDespre Ubiquity

Ubiquity este un supliment pentru Firefox care permite executarea de comenzi contextuale. Ubiquity ușurează mult activitățile uzuale de pe internet precum căutare termeni, traducerea de termeni sau pagini, localizarea pe hartă, trimiterea de e-mail-uri. De asemenea oferă și un API (interfață pentru programare).

Instalare

Pentru instalarea Ubiquity vizitați pagina suplimentului și instalați suplimentul în Firefox. Reporniți Firefox dacă suplimentul vă cere acest lucru.

ubiquity firefox

Pentru instalarea în cadrul Ubiquity a comenzii archeus.ro pentru căutare în DEX vizitați pagina căutare dex. Dacă Ubiquity a fost instalat cu succes, în partea de sus a paginii vă va apărea un text de genul This page contains Ubiquity commands. If you'd like to subsribe to them, please click the button to the right. (în traducere liberă: Această pagină conține comenzi Ubiquity. Dacă doriți să vă abonați la aceste comenzi apărați butonul alăturat.).

ubiquity comanda archeus dex
După apăsarea butonului Subscribe... va apărea o pagină cu textul "Ubiquity Command from Untrusted Source" și codul sursă (javascript) al comenzii. Apăsați butonul "I know what I'm doing. Subscribe to it!" ("Știu ce fac, abonează-mă") pentru a vă abona sau "Get me outta here!" ("Du-mă de aici/Renunță!") pentru a renunța,

ubiquity comanda archeus dex abonare

După abonare veți primi mesajul "Subscription Successful" și veți putea folosi Ubiquity pentru căutare în DEX.


ubiquity comanda archeus dex abonare succes

Folosire

Pentru a accesa comenzile Ubiquity puteți folosi meniul contextual (click dreapta - Ubiquity - dex) sau combinația de taste aleasă pentru a accesa Ubiquity (vezi pagina cu setări, uzual: chrome://ubiquity/content/settings.xhtml - sub Key Combination, recomandat: Ctrl+Spațiu).

ubiquity preferinte

Exemplu:

  Se deschide Ubiquity (fie prin accesarea din meniul contextual a opțiunii Ubiquity - necesită selecție în pagina curentă, fie prin formarea combinației de taste, ex: Crtl+Spațiu). Va apărea o fereastră nouă (de obicei cu fundal negru) cu o căsută pentru introducerea comenzii.

ubiquity start

Introduceți comanda dex în această căsuță. Implicit, comanda va acționa asupra selecției din pagina vizitată. Dacă doriți căutarea unui alt termen, introduceți acest termen după comanda dex. Definiția din DEX va apărea în fereastra Ubiquity, în partea dreaptă.

ubiquity archeus dex exemplu

Pentru a vă reîntoarce în pagina de plecare - apăsați Escape; pentru a naviga pe pagina de căutare DEX de pe archeus.ro cu termenul curent apăsați - Enter. De remarcat că pentru o căutare ulterioară nu va mai fi necesară introducerea comenzii dex, Ubiquity păstrând ultima comandă folosită; altfel spus: pentru căutări ulterioare se va selecta termenul de interes din pagina pe care navigați și se va forma combinația de taste pentru Ubiquity (ex: dublu-clic pe cuvânt urmat de Ctrl+Spațiu).

Se selectează un termen din pagina vizitată:
ubiquity dex selecție
se formează combinația de taste pentru Ubiquity (fără a specifica un cuvânt, este suficientă comanda dex).
ubiquity definiția cuvântului selectat

Notă: căutarea funcționează pe orice pagină, nu doar pe paginile archeus.ro.