Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:HOMOCRON, SINCRON, SINCRONISTIC ... Mai multe din DEX...

SINCRONIC - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

SINCRÓNIC, -Ă, sincronici, -ce, adj. 1. (Despre fapte, fenomene sau evenimente) Care există sau se petrec în același timp; simultan, concomitent, sincron. 2. Care se referă la fapte, fenomene sau evenimente existente sau petrecute în același timp. * Tabele sincronice = tabele cronologice ale evenimentelor care au avut loc în același timp. ** (Fiz.; despre evoluția fenomenelor periodice) Care prezintă sincronism, care se produce în mod sincron. 3. (Despre metode de studiu sau puncte de vedere) Care nu se face în mod istoric; independent de evoluția istorică; static. - Din fr. synchronique.

Sursa : DEX '98

 

Sincronicasincronic, diacronic

Sursa : antonime

 

SINCRÓNIC adj. 1. v. concomitent. 2. static. (Cer-cetare \~.)

Sursa : sinonime

 

sincrónic adj. m. cronic

Sursa : ortografic

 

SINCRÓNI//C \~că (\~ci, \~ce) și adverbial 1) (despre fenomene, procese, evenimente) Care se produce concomitent și în mod identic. Oscilații \~ce. 2) Care ține de fapte, fenomene sau evenimente ce există sau se produc concomitent. * Tabele \~ce tabele cronologice ale evenimentelor care au avut loc în aceeași perioadă. 3) (despre metode de cercetare) Care studiază obiectul în starea lui actuală (fără a ține cont de evoluția istorică); independent de evoluția istorică. 4) (despre sisteme fizice, tehnice) Care funcționează în același timp; cu funcționare simultană. [Sil. sin-cro-] /synchronique

Sursa : NODEX

 

SINCRÓNIC, -Ă adj. 1. (Despre fapte, fenomene; op. %diacronic%) Care există sau se întâmplă în același timp; simultan. 2. Referitor la fapte, la fenomene sau la evenimente existente sau petrecute în același timp. 3. (Despre metode de studiu sau puncte de vedere) Independent de evoluție; static, neistoric. 4. (Despre două ceasornice) Care arată simultan timpuri egale. [< fr. synchronique, cf. gr. syn - cu, chronos - timp].

Sursa : neologisme

 

SINCRÓNIC, -Ă adj. 1. (despe fapte, fenomene) care există sau se petrec în același timp; simultan, concomitent; sincron. 2. (despre metode de studiu sau puncte de vedere) independent de evoluție. 3. (despre două ceasornice) care arată simultan timpuri egale. (< fr. synchronique)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru SINCRONIC

 Rezultatele 1 - 4 din aproximativ 4 pentru SINCRONIC.

HOMOCRON

... HOMOCRÓN , - Ă , homocroni , - e , adj . ( Rar ) Simultan , concomitent , sincronic

 

SINCRON

... SINCRÓN , - Ă , sincroni , - e , adj . ( Despre fapte , fenomene sau evenimente ) Sincronic

 

SINCRONISTIC

... SINCRONÍSTIC , - Ă , sincronistici , - ce , adj . ( Despre scrieri cu caracter istoric ) Care studiază sau expune evenimentele în mod sincronic