Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ONIRISM ... Mai multe din DEX...

ONIRIC - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

ONÍRIC, -Ă, onirici, -ce, adj. 1. Privitor la vise, care aparține visului; care delirează, care aiurează din cauza unei obsesii sau unor halucinații. * Delir oniric = delir asemănător cu visul, care se manifestă în unele boli psihice și în care bolnavul se comportă ca un somnambul. ** (Despre oameni) Care este străin de ce se întâmplă în jurul lui, care trăiește într-o lume de vis. 2. (Despre creații literare) care are ca temă principală situațiile onirice (1). - Din fr. onirique.

Sursa : DEX '98

 

oníric adj. m., pl. onírici; f. sg. onírică, pl. onírice

Sursa : ortografic

 

ONÍRI//C \~că (\~ci, \~ce) 1) Care ține de vise; propriu viselor. Stare \~că. Viziune \~că. 2) Care are aspect de vis; asemănător cu un vis. Atmosferă \~că. Decor \~. /onirique

Sursa : NODEX

 

ONÍRIC, -Ă adj. Care se referă la vis; care are halucinații (cauzate de obsesii sau de anumite boli). ** (Liv.) Care se referă la onirism; delirant, halucinant. [< fr. onirique, cf. gr. oneiros - vis].

Sursa : neologisme

 

ONÍRIC, -Ă adj. 1. referitor la vise, la onirism; (despre fenomene psihice) care se desfășoară în vis. * (despre stări psihopatologice) asemănător visului; delirant, halucinant. 2. (despre creații literare) care presupune o stare de vis, inspirat de vis. (< fr. onirique)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ONIRIC

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru ONIRIC.

ONIRISM

... n . 1. Delir , aiurare asemănătoare visului , provocată de obsesii sau de halucinații . 2. ( Lit . ) Înclinare spre cultivarea situațiilor , a motivelor onirice ; atmosferă , caracter oniric