Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:RIGLĂ ... Mai multe din DEX...

LINEAL - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

LINEÁL s. n. 1. instrument pentru trasarea, măsurarea sau verificarea liniilor și a dimensiunilor. 2. dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. * riglă de oțel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. * dispozitiv al mașinii de cusut care serveşte la executarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. (< germ. Lineal)

Sursa : neoficial

 

LINEÁL, lineale, s.n. 1. Instrument metalic de forma unei bare, folosit pentru trasare, măsurare sau verificare de dimensiuni. ** (Rar) Riglă. 2. Dispozitiv (acționat mecanic sau electric) format din piese paralelipipedice de oțel forjat, care serveşte la conducerea materialului de laminat la intrarea în unele laminoare. ** Bară de oțel așezată în lungul unuia dintre valurile presei tipografice pentru a forma jgheabul de cerneală. 3. Dispozitiv al mașinii de cusut, care serveşte la formarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. 4. Element al unei mașini de cardat bumbac, folosit la pieptănarea fibrelor scurte de pe tobă. [Pr.: -ne-al] - Din germ. Lineal.

Sursa : DEX '98

 

LINEÁL s. v. linie, riglă.

Sursa : sinonime

 

lineál s. n. (sil. -ne-al), pl. lineále

Sursa : ortografic

 

LINEÁL \~e n. 1) Instrument în formă de bară, cu muchii drepte și cu suprafața plană, folosit pentru tragerea liniilor, pentru măsurarea sau verificarea dimensiunilor. 2) Dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. 3) Riglă de oțel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. 4) Dispozitiv la mașina de cusut pentru a executa cusături paralele cu marginea materialului. [Sil. -ne-al] /Lineal

Sursa : NODEX

 

LINEÁL s.n. 1. Instrument pentru trasarea, măsurarea sau verificarea liniilor și a dimensiunilor. 2. Dispozitiv de ghidare a materialului de laminat la intrarea în anumite laminoare. ** Riglă de oțel care formează jgheabul de cerneală la piesele tipografice. ** Dispozitiv al mașinii de cusut care serveşte la executarea cusăturilor paralele cu marginea materialului. [Pron. -ne-al. / cf. it. lineal, fr. linéal].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru LINEAL

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru LINEAL.

RIGLĂ

... și dreaptă , făcută din lemn , din metal , din material plastic , de obicei gradată , cu care se trag linii drepte , se verifică suprafețe plane etc . , linie , lineal . 2. Piesă de lemn groasă și lată , folosită în construcții . 3. Unealtă metalică sau de lemn , folosită în metalurgie pentru netezirea și îndepărtarea surplusului de ...