Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Vezi și formele bază: PARE,PĂREA

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului PAR: PÂR, PĂR.

 

PAR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

PAR^1, pari, s.m. 1. Bucată de lemn lungă și (relativ) groasă, de obicei ascuțită, folosită mai ales ca element de susținere, de fixare etc. în diferite construcții sau ca pârghie, ca ciomag etc. * Loc adv. Cu parul = cu forța, silit. * Expr. A-i da (cuiva) cu parul în cap = a bate foarte tare (pe cineva); p. ext. a împiedica (pe cineva) promoveze, acționeze etc. Parcă mi-a (sau ți-a, i-a etc.) dat cu parul în cap, se spune când cineva a primit pe neașteptate o veste neplăcută. A (i) se apropia funia de par = a) a fi bătrân, aproape de moarte; b) a se apropia un anumit termen (pentru îndeplinirea presantă a ceva); a se apropia deznodământul. 2. Cracă groasă de copac. * Par de oale = prepeleac (pentru vase, oale). - Lat. palus.

Sursa : DEX '98

 

PAR^2, -Ă, pari, -e, adj. (Despre numere întregi, puteri etc.) Divizibil cu numărul doi. - Din lat. par.

Sursa : DEX '98

 

Parimpar

Sursa : antonime

 

PAR s. 1. prăjină, (pop.) prepeleac, (reg.) beldie, paliță, pătăchie, prăștinaș, prăștină, rudă, (Olt.) colvă, dârjală, (Transilv.) palțău, (înv.) șiric. (L-a lovit cu un \~.) 2. parmac, (înv. și pop.) pociumb, (pop.) șarampoi, (reg.) verdete, (Maram.) șaranț, (Maram., Transilv., Ban. și Olt.) șteamp, (Olt., Ban. și Transilv.) ștenap. (\~ la un gard.) 3. v. stâlp.

Sursa : sinonime

 

par adj. m., pl. pari; f. sg. páră, pl. páre

Sursa : ortografic

 

par s. m., pl. pari

Sursa : ortografic

 

PAR^1 \~i m. 1) Bucată din tulpina sau din ramurile mai groase ale unui copac, ascuțită la un capăt, care se bate în pământ, servind ca element de fixare sau de susținere. * A i se apropia (sau a i se strânge) funia de (sau la) \~ v. FUNIE. 2) Băț gros folosit în diferite scopuri (ca pârghie, ciomag etc.). * Cu \~ul în mod forțat; cu de-a sila. /<lat. palus

Sursa : NODEX

 

PAR^2 \~ă (\~i, \~e) (despre numere întregi) Care este divizibil cu doi. /<lat. par

Sursa : NODEX

 

PAR adj. (Mat.; despre numere întregi, puteri etc.) Divizibil cu doi. ** (Despre funcții) Care nu-și schimbă valoarea atunci când argumentul își schimbă semnul. [< lat. par].

Sursa : neologisme

 

PAR^1- pref. "prin". (< fr. par)

Sursa : neoficial

 

PAR^2, -Ă adj. (mat.; despre numere întregi, puteri etc.) divizibil cu 2. * (despre funcții) care nu-și schimbă valoarea atunci când argumentul își schimbă semnul. (< lat. par)

Sursa : neoficial

 

-PAR^3(Ă) elem. "care naște, care produce". (< fr. -pare, cf. lat. parere, a zămisli)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.