Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

IZOBAR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

IZOBÁR, -Ă, izobari, -e, adj., s.m. 1. Adj. (Despre procesele sau transformările unui sistem fizic) Care are loc la o presiune constantă. * Linie (sau curbă) izobară (și substantivat, f.) = linie care uneşte pe o hartă, pe o diagramă etc. punctele cu aceeași presiune. 2. Adj., s.m. (Fiecare dintre atomii) care au aceeași masă atomică, dar care diferă prin numărul atomic și se găsesc în căsuțe diferite ale tabloului periodic al elementelor. - Din fr. isobare.

Sursa : DEX '98

 

IZOBÁR, -Ă I. adj. 1. (despre transformările unui sistem fizic) care are loc la presiune constantă. 2. (despre substanțe chimice) cu același număr de masă, dar cu număr atomic diferit. II. s. f. linie care uneşte pe o diagramă, pe o hartă, punctele de egală presiune. (< fr. isobare)

Sursa : neoficial

 

izobár adj. m., s. m., pl. izobári; f. sg. izobáră, pl. izobáre

Sursa : ortografic

 

IZOBÁR \~ă (\~i, \~e) fiz. (despre transformările de stări) Care se produce la o presiune constantă. /isobare

Sursa : NODEX

 

IZOBÁR, -Ă adj. 1. Cu presiune constantă. 2. (Despre substanțe chimice) Cu aceeași greutate atomică, dar cu numere atomice diferite. // s.f. Linie care uneşte pe o diagramă, pe o hartă punctele de egală presiune. [Var. isobar, -ă adj., s.f. / < fr. isobare, cf. gr. isos - egal, baros - greutate].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.