Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Vezi și forma bază: INTERPRETĂ

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului INTERPRETA: INTERPRETĂ.

 

INTERPRETA - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

INTERPRETÁ, interpretez, vb. I. Tranz. 1. A da un anumit înțeles, o anumită semnificație unui lucru; spec. a comenta și a explica un text (vechi). 2. A reda prin mijloace adecvate conținutul unei opere muzicale, dramatice, literare etc.; a juca un rol într-o piesă, într-un film etc., a executa o bucată muzicală. - Din fr. interpréter, lat. interpretari.

Sursa : DEX '98

 

INTERPRETÁ vb. tr. 1. a explica, a lămuri un text, o lege etc. 2. a juca un rol etc. (< fr. interpréter, lat. interpretari)

Sursa : neoficial

 

INTERPRETÁ vb. 1. a tălmăci, a tâlcui. (Îi \~ visul avut.) 2. v. analiza. 3. a înțelege. (Cum \~ acest context?) 4. v. cânta. 5. a juca, (înv.) a parastisi. (A \~ un rol într-o piesă.)

Sursa : sinonime

 

interpretá vb., ind. prez. 1 sg. interpretéz, 3 sg. și pl. interpreteáză

Sursa : ortografic

 

A INTERPRET//Á \~éz tranz. 1) (fapte, fenomene, evenimente, întâmplări) A expune atribuind o semnificație personală; a comenta. 2) (texte, acte etc.) A explica clarificând locurile obscure; a prevedea cu comentariile necesare; a comenta. 3) (opere muzicale) A executa cu vocea sau cu un instrument; a cânta. 4) (roluri dintr-un spectacol sau dintr-un film) A juca într-o manieră proprie. [Sil. -ter-pre-] /interpreter, lat. interpretare

Sursa : NODEX

 

INTERPRETÁ vb. I. tr. A explica, a lămuri un text, o lege etc. ** A reda prin mijloace adecvate conținutul unei opere muzicale, dramatice etc. [< fr. interpréter, cf. lat. interpretare].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.