Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

CAZIER - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CAZIÉR, caziere, s.n. 1. Dulap cu mai multe compartimente sau sertare, în care se clasează acte, dosare etc. ** (Tipogr.) Dulăpior cu rafturi în care se păstrează literele. 2. (Jur.; în sintagma) Cazier judiciar = fișă de evidență în care organele judiciare consemnează toate condamnările penale ale unei persoane. ** Serviciu care ține evidența acestor fișe. [Pr.: -zi-er] - Din fr. casier.

Sursa : DEX '98

 

CAZIÉR s. n. 1. mobilă compartimentată unde se păstrează acte, dosare etc. o ~ judiciar = fișă de evidență cu datele privind antecedentele penale ale unei persoane. 2. (poligr.) dulăpior în care se păstrează litere. (< fr. casier)

Sursa : neoficial

 

caziér s. n. (sil. -zi-er), pl. caziére

Sursa : ortografic

 

CAZIÉR \~e n. 1) Dulap compartimentat în care se păstrează diverse documente. * \~ judiciar fișă de evidență a antecedentelor penale ale unei persoane. 2) Dulap în care se păstrează casetele cu litere sau formele gata pentru tipar. [Sil. -zi-er] / casier

Sursa : NODEX

 

CAZIÉR s.n. 1. Cazier judiciar = fișă cuprinzând totalitatea datelor adunate de justiție referitor la antecedentele judiciare ale unui individ. 2. Mobilă compartimentată unde se păstrează acte, dosare etc. 3. (Poligr.) Dulăpior în care se păstrează casetele cu litere. [Pron. -zi-er. / < fr. casier].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.