Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:BLIȚ ... Mai multe din DEX...

OBTURATOR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

OBTURATÓR, obturatoare, s.n. Dispozitiv utilizat în scopul micșorării secțiunii de trecere a unui material fluid sau pulverulent, a unui fascicul de lumină printr-o deschidere etc. * Obturator fotografic = dispozitiv mecanic montat pe un aparat fotografic, având drept scop oprească sau permită căderea luminii pe placa sau pe filmul fotografic. - Din fr. obturateur.

Sursa : DEX '98

 

obturatór s. n., pl. obturatoáre

Sursa : ortografic

 

OBTURAT//ÓR \~oáre n. Dispozitiv sau piesă pentru obturația unei deschizături. * \~ fotografic dispozitiv al unui aparat de fotografiat care nu permite luminii cadă pe placa sau pe filmul fotografic. /obturateur

Sursa : NODEX

 

OBTURATÓR, -OÁRE adj. Care acoperă, închide, obturează. // s.n. Aparat, dispozitiv cu care se face o obturare, cu care se obturează (o conductă, o deschizătură etc.). * Obturator fotografic = dispozitiv mecanic care opreşte sau permite căderea luminii pe placa sau pe filmul fotografic. [Cf. fr. obturateur].

Sursa : neologisme

 

OBTURATÓR, -OÁRE I. adj. care obturează. o mușchi ~ = mușchi al bazinului, rotator lateral al coapsei. II. s. n. 1. dispozitiv cu care se obturează (o conductă, o deschizătură etc.). 2. dispozitiv mecanic care închide obiectivul unui aparat fotografic. (< fr. obturateur)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru OBTURATOR

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru OBTURATOR.

BLIȚ

BLIȚ s . n . Sursă de lumină proprie , intensă și de scurtă durată , cu care este prevăzut un aparat fotografic și care se aprinde simultan cu deschiderea