Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

MORBIDITATE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

MORBIDITÁTE s.f. 1. Faptul de a fi bolnav. 2. Caracterul a ceea ce este morbid; predispoziție spre îmbolnăvire. 3. Raportul dintre numărul bolnavilor și întreaga populație dintr-un loc dat într-o anumită perioadă de timp. - Din fr. morbidité.

Sursa : DEX '98

 

MORBIDITÁTE s. (înv.) morbitate.

Sursa : sinonime

 

morbiditáte s. f., g.-d. art. morbidității

Sursa : ortografic

 

MORBIDITÁTE f. 1) Caracter morbid; stare patologică. 2) Ansamblu de cauze care pot provoca un morb. 3) Număr care indică raportul dintre persoanele bolnave și cele sănătoase de pe un teritoriu dat într-o perioadă de timp. [G.-D. morbidității] /morbidité

Sursa : NODEX

 

MORBIDITÁTE s.f. Caracterul a ceea ce este morbid; predispoziție la boli. ** Proporție a îmbolnăvirilor în cadrul unei populații la un moment dat sau într-o anumită perioadă. [Cf. fr. morbidité].

Sursa : neologisme

 

MORBIDITÁTE s. f. 1. caracter morbid. * predispoziție la boli. 2. faptul de a fi bolnav. 3. proporție a îmbolnăvirilor în cadrul unei populații, într-o anumită perioadă. (< fr. morbidité)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru MORBIDITATE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru MORBIDITATE.

Ion Luca Caragiale - Imaginație, stil și clistir

Ion Luca Caragiale - Imaginaţie, stil şi clistir Imaginație, stil și clistir de Ion Luca Caragiale D. dr. Petrini-Galatz, luând în stăpânire postul de director general al serviciului sanitar, a înaintat o „Circulară — către domnii medici primari de județe, medici de orașe, medici de spitale, medici de plăși și către toți vetermarii oficiali", pe care n-o putem îndestul recomanda și profanilor iubitori de lecturi interesante. Din această admirabilă circulară rezultă adevăruri nouă, necunoscute până astăzi; astfel, rezultă că: „...preocuparea principală a serviciului sanitar a fost întotdeauna scăderea morbidității și mortalității..." Prin ce însă s-ar putea scăde amorbiditatea și mortalitatea? Nimini n-a știut-o până acuma, nici chiar medicii, nici chiar veterinarii. Astăzi toți o putem ști, toți, chiar medicii, chiar veterinarii. Iată prin ce: „...prin îmbunătățirile zilnice în exigențele igienii..." Care va să zică îmbunătățindu-i exigențele, igiena devine mai ușoară de înțeles de oameni și de vite, și prin urmare mai lesne de practicat. Circulara apoi conține maxime și aforisme filozofice de o profunditate în adevărat clisterică. De exemplu: „...Spre a ajunge să fim utili țării și ...