Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:MACERAT, MACERAȚIE, MACERARE, RUMEN, VERMUT ... Mai multe din DEX...

MACERA - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

MACERÁ vb. I. tr. a lăsa un corp, o plantă mai mult timp într-un lichid, spre a-i dizolva părțile solubile. II. refl. (despre corpuri) a elimina particulele solubile (prin menținerea într-un lichid); (med.; despre țesuturi) a se dezintegra. (< fr. macérer, lat. macerare)

Sursa : neoficial

 

MACERÁ, macerez, vb. I. Tranz. A ține un corp solid (plante, fructe, flori etc.) vreme îndelungată într-un solvent pentru a-i dizolva părțile solubile. ** Refl. A elimina particulele solubile prin menținerea îndelungată într-un solvent. - Din fr. macérer.

Sursa : DEX '98

 

MACERÁ vb. (pop.) a (se) plămădi, (reg.) a (se) mocni. (Frunzele se \~ în alcool.)

Sursa : sinonime

 

macerá vb., ind. prez. 1 sg. maceréz, 3 sg. și pl.macereáză

Sursa : ortografic

 

A MACER//Á \~éz tranz. (plante, fructe, flori etc.) A menține timp îndelungat într-un solvent pentru a obține modificarea calităților fizice. /macérer

Sursa : NODEX

 

MACERÁ vb. I. În gastronomie, a acoperi un aliment cu un lichid (alcool, lichior, vin, sirop) aromatizat și a-l lăsa, mai mult sau mai puțin timp, pentru a se impregna de aromă.

Sursa : gastronomic

 

MACERÁ vb. I. tr. A lăsa un corp mai mult timp într-un lichid la temperatura obișnuită spre a-i dizolva părțile solubile. ** refl. (Despre corpuri) A elimina particulele solubile (prin menținerea într-un lichid). [< fr. macérer, cf. lat. macerare].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru MACERA

 Rezultatele 1 - 6 din aproximativ 6 pentru MACERA.

MACERAT

... MACERÁT , - Ă , macerați , - te , adj . Care a fost supus macerării , care a suferit un proces de macerare . - V. macera

 

MACERAȚIE

MACERÁȚIE , macerații , s . f . Macerare ; p . ext . proces suferit de un corp solid supus

 

MACERARE

... MACERÁRE , macerări , s . f . Acțiunea de a ( se ) macera ; macerație . - V. macera

 

RUMEN

RÚMEN^2 , - Ă , rumeni , - e , adj . 1. ( Despre obraz sau buze ) De o culoare care bate în roșu . 2. De culoare roșu - aprins ; trandafiriu . RÚMEN^1 , rumene , s . n . Primul și cel mai mare compartiment al stomacului rumegătoarelor , de forma unui sac dublu , care ocupă întreaga cavitate abdominală stângă și o parte din cavitatea abdominală dreaptă și în care se înmagazinează alimentele și se macerează sub influența florei bacteriene , a fermenților și a mișcării pereților ; ierbar ^

 

VERMUT

VÉRMUT , vermuturi , s . n . Băutură alcoolică făcută din vin în care s - au pus la macerat diferite substanțe vegetale amare ; sticlă sau pahar care conține o astfel de băutură . [ Acc . și :