Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:IMPENETRABILITATE, NEPĂTRUNS ... Mai multe din DEX...

IMPENETRABIL - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

IMPENETRÁBIL, -Ă, impenetrabili, -e, adj. 1. Care nu lasă treacă ceva prin el. ** Prin care nu se poate pătrunde cu privirea; de nepătruns. ** Fig. De neînțeles, de nepătruns; ascuns. Sentimente impenetrabile. ** Fig. Care își ascunde gândurile sau sentimentele; care nu trădează stările sufletești. Persoană, fizionomie impenetrabilă. 2. (Fiz.) Care ocupă un asemenea spațiu încât exclude de acolo prezența oricărui alt corp. - Din fr. impénétrable, lat. impenetrabilis.

Sursa : DEX '98

 

IMPENETRÁBIL, -Ă adj. 1. prin care nu pătrunde un lichid, lumina etc.; de nestrăbătut. * (fig.) de neînțeles, de nepătruns; ascuns. 2. (fiz.) care ocupă un spațiu în așa fel încât exclude din acel loc alt corp; care nu se poate întrepătrunde. (< fr. impénétrable, lat. impenetrabilis)

Sursa : neoficial

 

IMPENETRÁBIL adj. nepătruns, nepenetrabil, nestrăbătut.

Sursa : sinonime

 

impenetrábil adj. m. penetrabil

Sursa : ortografic

 

IMPENETRÁBIL \~ă (\~i, \~e) 1) Care nu poate fi străbătut; de nestrăbătut. 2) fig. Care este greu sau imposibil de înțeles; de nepătruns; de neînțeles; ermetic; obscur. 3) (despre oameni și despre expresia feței lor) Care nu trădează trăirile sufletești. [Sil. -ne-tra-] /impénétrable, lat. impenetrabilis

Sursa : NODEX

 

IMPENETRÁBIL, -Ă adj. 1. Prin care nu pătrunde un lichid, lumina etc.; de nestrăbătut. ** (Fig.) De neînțeles, de nepătruns; ascuns. 2. (Fiz.) Care ocupă un spațiu în așa fel încât exclude din acel loc alt corp. [Cf. fr. impénétrable, lat. impenetrabilis].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru IMPENETRABIL

 Rezultatele 1 - 3 din aproximativ 3 pentru IMPENETRABIL.

IMPENETRABILITATE

... IMPENETRABILITÁTE s . f . Însușirea sau starea a ceea ce este impenetrabil

 

NEPĂTRUNS

... NEPĂTRÚNS , - Ă , nepătrunși , - se , adj . 1. Care nu este sau nu poate fi pătruns , străbătut ; impenetrabil ; spec . prin care nu răzbate lumina ; întunecat , întunecos ; p . ext . des . 2. Fig . Care nu poate fi pătruns cu mintea , de neînțeles ; tainic , misterios , necunoscut ...