Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:IAROVIZA ... Mai multe din DEX...

IAROVIZARE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

IAROVIZÁRE, iarovizări, s.f. 1. Unul dintre stadiile de dezvoltare individuală a plantelor, care urmează imediat după germinație și care se desfășoară, în afară de alte condiții, la o temperatură specifică fiecărei plante. 2. Procedeu agrotehnic de tratare a semințelor plantelor de cultură înainte de însămânțare, care face ca plantele răsară mai devreme, se dezvolte mai repede și dea recolte mai bogate. - V. iaroviza. Cf. rus. %iarovizaţiia%.

Sursa : DEX '98

 

IAROVIZÁRE s. f. 1. stadiu de dezvoltare a unei plante, care urmează imediat după germinație, desfășurându-se în condiții de temperatură specifice. 2. tratarea semințelor în vederea scurtării perioadei de vegetație a plantelor, a sporirii producției și a obținerii de noi soiuri. (după rus. jarovizațiia)

Sursa : neoficial

 

iarovizáre s. f. (sil. ia-), g.-d. art. iarovizării; pl. iarovizări

Sursa : ortografic

 

IAROVIZ//ÁRE \~ări f. Procedeu de tratare a semințelor plantelor de cultură înainte de reînsămânțare, pentru a grăbi răsărirea și a asigura o mai bună dezvoltare a lor. /<rus. iarovizatiia

Sursa : NODEX

 

IAROVIZÁRE s.f. 1. (Biol.) Stadiu de dezvoltare a unei plante, care urmează imediat după germinație, desfășurându-se în condiții de temperatură specifice fiecărei plante. 2. Tratare a semințelor în vederea scurtării perioadei de vegetație a plantelor, a sporirii producției și a obținerii de noi soiuri. [Cf. rus. iarovizaţiia].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru IAROVIZARE

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru IAROVIZARE.

IAROVIZA

... IAROVIZÁ , iarovizez , vb . I . 1. Refl . ( Despre plante ) A trece prin stadiul de iarovizare . 2. Tranz . A supune semințele procesului de iarovizare