Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:GALETĂ ... Mai multe din DEX...

GALET - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

GALÉT^1, galeți, s.m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, șlefuit și rotunjit prin acțiunea mării, a torentelor, a ghețarilor etc. 2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă de la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secțiune a unui comutator rotativ. - Din fr. galet.

Sursa : DEX '98

 

GALÉT^2, galeți, s.m. v. galetă.

Sursa : DEX '98

 

GALÉT s. m. 1. fragment mic de rocă, piatră, cu muchiile rotunjite de acțiunea mării sau a torenţilor. 2. rolă metalică montată între două piese în mișcare, pentru a le micșora frecarea. * piesă la mașina de filat mătase artificială care întinde firul la ieșirea din baia de filare. 3. element de tranformator electric, de forma unui inel, cu mai multe spire de înfășurare. 4. secțiune a unui comutator rotativ. (< fr. galet)

Sursa : neoficial

 

galét (miner., tehn. ) s. m., pl. galéți

Sursa : ortografic

 

GALÉ//T \~ți m. Fragment de mineral sau de rocă, șlefuit și rotunjit de torentul apelor, care intră în componența pietrișului și conglomeratelor. /galet

Sursa : NODEX

 

GALÉT s.m. 1. Fragment mic de rocă cu muchiile rotunjite de acțiunea mării sau a torenţilor și care prin cimentare formează conglomerate. 2. Disc de lemn, de metal etc. plasat între două suprafețe care se mișcă una deasupra celeilalte pentru a le micșora frecarea. 3. Element de transformator electric de forma unui inel, având mai multe spire de înfășurare. [< fr. galet].

Sursa : neologisme

 

GALÉT s.n. v. galetă.

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru GALET

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru GALET.

GALETĂ

GALÉTĂ , galete , s . f . Un fel de pesmet de formă paralelipipedică , mâncat de marinari , ostași aflați în campanie etc . [ Var . : galét^2 , galeți s .