Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

EGALIZATOR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

EGALIZATÓR, -OÁRE, egalizatori, -oare, adj., s.n. 1. Adj. Care egalizează, care produce sau determină egalizarea. 2. S.n. Produs chimic care se adaugă în băile de vopsire pentru dispersarea, mărirea vitezei de pătrundere și fixarea colorantului. 3. S.n. Dispozitiv care reglează presiunea într-o conductă. - Din fr. égalisateur.

Sursa : DEX '98

 

EGALIZATÓR, -OÁRE I. adj. care egalizează. II. s.n. 1. amestec de rășină folosit în vopsitorie la netezirea și la obținerea unui luciu superior al peliculelor (2). 2. produs chimic cu proprietăți de egalizare (3) a coloranţilor. 3. dispozitiv care reglează presiunea apei, a aburilor într-o conductă. 4. aparat electronic care permite, cu ajutorul unor filtre, obținerea calității maxime la înregistrare sau la redare a unui casetofon. (< fr. égalisateur, /II/ égaliseur, /II, 4/ engl. equalizing)

Sursa : neoficial

 

egalizatór adj. m., pl. egalizatóri; f. sg. și pl. egalizatoáre

Sursa : ortografic

 

egalizatór s. n., pl. egalizatoáre

Sursa : ortografic

 

EGALIZAT//ÓR^2 \~oáre n. 1) Aparat care egalizează (valorile unor fenomene variabile). 2) Substanță chimică folosită pentru egalizarea coloranților în soluție. /égalisateur

Sursa : NODEX

 

EGALIZAT//ÓR^1 \~oáre (\~óri, \~oáre) Care egalizează. /égalisateur

Sursa : NODEX

 

EGALIZATÓR, -OÁRE adj. Care egalizează. // s.m. 1. Amestec de rășină folosit în vopsitorie la netezirea și la obținerea unui luciu superior al peliculelor (2). ** Substanță folosită pentru a ușura pătrunderea unui colorant în țesătură. 2. Dispozitiv care reglează presiunea într-o conductă. [Cf. fr. égaliseur].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.