Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ANGHINĂ, CORONARIAN, CORONARITĂ ... Mai multe din DEX...

CORONAR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CORONÁR, -Ă, coronari, -e, adj. (Și substantivat, f.) Vase sangvine, artere și vene în formă de coroană în jurul unui organ pe care îl irigă. - Din fr. coronaire.

Sursa : DEX '98

 

CORONÁR^2, -Ă adj. pentru facerea unei coroane. o (ant.) aur ~ = dar făcut de provinciali generalilor încoronați în triumf. (< lat. coronarius)

Sursa : neoficial

 

CORONÁR^1, -Ă adj. (despre vase sangvine) care înconjură, ca o coroană, un organ, pe care îl irigă. o artere ? (și s. f.) = cele două artere care se desprind din artera aortă, vascularizând inima; marea venă ~ă = venă care drenează sângele venos al inimii. (< fr. coronaire, lat. coronarius)

Sursa : neoficial

 

coronár adj. n., f. coronáră, pl. n. și f. coronáre

Sursa : ortografic

 

CORONÁR \~ă (\~i, \~e) și substantival (despre vasele sangvine) Care are formă de coroană (în jurul unui organ). / coronaire

Sursa : NODEX

 

CORONÁR, -Ă adj. (Anat.; despre vase sanguine) Care aparține inimii, care irigă inima, înconjurând-o ca o coroană. [Pl. -ri, -re. / < fr. coronaire < lat. corona - coroană].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru CORONAR

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru CORONAR.

Gheorghe Asachi - Oile

Gheorghe Asachi - Oile Oile de Gheorghe Asachi Apolog Imitație Eu nu știu di ce acuma, ca în timpul cel trecut, Alte vite chiar ca omul nu au dar de limbuție? Căci în epoca străveche, cum făcutu-ni-au știut Esop, Lafonten în Franța și nu-s Cine-n Românie [1] Zburătoare, târâitoare și cvadrupede animale Discutau politici cvestii prin camere și tribunale. Pe atuncea de oi turme cu ai lor berbeci și miei Alegeau acele câmpuri unde ierbele-s mai bune, Rumigau trifoi și cimbru pe podișuri și prin văi, Fără a fi privighete de păstori pe la pășune, Nici de zer și d-a lor lapte n-au fost vasăle umplute Nici de lână dispoiete sau la măcelari vândute. Îns-acea independență și dorita liberta Cătră care ș-oaia aspiră au avut defecte grele, Cum în viața sa putut-au fiecine observa C-orice stare au meserie nu-i scutită de-a ei răle, Noi videm pe toată ziua pentr-a omului pacate Că cu binele și răle deseori sunt îmbinate. C-atunci când lânoasa turmă păștea-n pace, deseori, Îndemnat de foamea cruntă, stând la pândă în pădure, Nempacat ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CORONAR

 Rezultatele 1 - 4 din aproximativ 4 pentru CORONAR.

ANGHINĂ

ANGHÍNĂ , anghine , s . f . 1. Inflamație a faringelui și a amigdalelor care împiedică înghițirea și respirația . 2. ( În sintagma ) Anghină pectorală = boală care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii și prin accese de asfixie și care se datorează unor alterări funcționale sau anatomice ale arterelor coronare . [ Var . : angínă s .

 

CORONARIAN

CORONARIÁN , - Ă , coronarieni , - e , adj . Care se referă la arterele coronare . [ Pr . : - ri -

 

CORONARITĂ

CORONARÍTĂ , s . f . Inflamație a arterelor coronare ale inimii , constituind uneori cauza anghinei pectorale sau a infarctului