Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Cuvântul CENTRALA nu a fost găsit. Au fost afișate formele bază: CENTRALĂ,CENTRAL

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului CENTRALA: CENTRALĂ, CENTRALĂ.

 

CENTRALA - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CENTRÁLĂ s. centrală hidroelectrică v. hidro-centrală; centrală termică v. termocentrală; centrală termoelectrică v. termocentrală electrică.

Sursa : sinonime

 

centrálă s. f., g.-d. art. centrálei; pl. centrále

Sursa : ortografic

 

CENTRÁL//Ă \~e f. 1) Ansamblu de instalații tehnice care produc și furnizează un anumit tip de energie. \~ hidroelectrică. \~ termoelectrică. 2) Stație de bază prin care se efectuează toate legăturile dintr-o rețea de telecomunicații. \~ telefonică. [G.-D. centralei] /centrale

Sursa : NODEX

 

CENTRÁLĂ s.f. 1. Organizație, instituție de coordonare a unei activități dintr-un anumit domeniu. 2. Ansamblu de clădiri cu instalațiile lor tehnice, unde se produc anumite forme de energie. 3. Stațiune prin care se pun în legătură posturile unei rețele de telecomunicații. [Cf. fr. centrale].

Sursa : neologisme

 

CENTRÁL, -Ă, centrali, -e, adj., s.f. I. Adj. 1. Care se află (aproximativ) în centru, în mijloc; care provine dintr-un centru. 2. Fig. Care ocupă o poziție principală, care constituie un nucleu în jurul căruia se grupează elementele secundare. ** Care se conduce sau se dirijează de la un centru. II. S.f. 1. Instituție, unitate economică care coordonează și controlează activitatea și buna desfășurare a muncii într-o anumită ramură de activitate. ** (Și în sintagma centrală industrială) = (ieșit din uz) unitate industrială caracteristică sistemului economic centralizat, care reunea întreprinderi cu profil similar, institute de cercetare și proiectare și care coordona întreaga lor activitate. 2. Instalație sau ansamblu de instalații tehnice în care se produce, în mod centralizat, energie, se efectuează o anumită operație tehnologică centralizată etc. 3. Stație unde se efectuează punerea în legătură a posturilor unei rețele de electrocomunicații. - Din fr. central, lat. centralis.

Sursa : DEX '98

 

Centrallocal, marginal, secundar

Sursa : antonime

 

CENTRÁL adj. 1. v. medial. (Vocală \~.) 2. prin-cipal, (fig.) nodal. (Punctul \~ al acțiunii.)

Sursa : sinonime

 

CENTRÁL, -Ă I. adj. 1. care se află în centru; provenit de la centru. 2. (fig.) care ocupă o poziție principală. * care conduce de la centru. II. s. f. 1. organizație, instituție de coordonare a unei activități dintr-un anumit domeniu. 2. ansamblu de instalații tehnice unde se produce centralizat energie, se efectuează o anumită operație tehnologică etc. 3. stațiune prin care se pun în legătură posturile de rețele de telecomunicații. (< fr. central, lat. centralis)

Sursa : neoficial

 

centrál adj. m., pl. centráli; f. sg. centrálă, pl. centrále

Sursa : ortografic

 

CENTRÁL \~ă (\~i, \~e) 1) Care se află în centru; situat în centru. Străzile \~e ale orașului. Cartier \~. 2) (despre instituții, organe, foruri etc.) Care conduce activitatea într-un anumit domeniu; cu rol conducător. Putere \~ă. 3) fig. Care are valoare de esență; principal; fundamental. Idee \~ă. /central, lat. centralis

Sursa : NODEX

 

CENTRÁL, -Ă adj. 1. Aflat în centru, la centru; provenit de la centru; din centru. 2. (Fig.) Care este într-o poziție principală, favorizată, avantajoasă; care este în mijloc, constituind centrul de grupare, de adunare. ** Care conduce de la centru. [Cf. fr. central, it. centrale, lat. centralis].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.