Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

CARDANIC - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CARDÁNIC, -Ă, cardanici, -ce, adj. 1. (Despre un sistem de suspensie) Care permite unui obiect suspendat -și păstreze poziția orizontală. 2. (Despre un sistem de articulație a două piese ale unui mecanism) Care permite uneia dintre piese -și păstreze poziția favorabilă transmiterii mișcării, indiferent de poziția celeilalte piese. * Ax cardanic sau axă cardanică = arbore de transmisie (la automobile și la alte mașini) care leagă cutia de viteză cu arborele diferențialului. - Cardan + suf. -ic.

Sursa : DEX '98

 

cardánic adj. m., pl. cardánici; f. sg. cardánică, pl. cardánice

Sursa : ortografic

 

CARDÁNI//C \~că (\~ci, \~ce) Care ține de cardan; propriu cardanului. /cardan + suf. \~ic

Sursa : NODEX

 

CARDÁNIC, -Ă adj. 1. care voie unui obiect în suspensie -și păstreze poziția orizontală. 2. (despre un sistem de articulație) care permite unei piese stea într-o poziție favorabilă pentru transmiterea mișcării. o ax ~ = arbore de transmisie care leagă cutia de viteze a unui motor cu arborele diferențialului. (< it. cardanico)

Sursa : neoficial

 

CARDÁNIC, -Ă adj. 1. Care voie unui obiect în suspensie -și păstreze poziția orizontală. 2. (Despre un sistem de articulație) Care permite unei piese stea într-o poziție favorabilă pentru transmiterea mișcării. * Ax cardanic = arbore de transmisie care leagă cutia de viteze a unui motor cu arborele diferențialului. [< it. cardanico].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.