Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:BRIZANȚĂ ... Mai multe din DEX...

BRIZANT - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

BRIZÁNT, -Ă, brizanți, -te, adj., s.m. pl. 1. Adj. (Despre explozive) A cărui combustie este atât de rapidă, încât suflul gazelor produse poate distruge corpurile înconjurătoare; (despre bombe) care conține un astfel de exploziv. 2. S.m. pl. Valuri care se sparg producând spumă și care semnalează adâncimea redusă a apei sau prezența unui banc de nisip ori de pietriș. - Din fr. brisant.

Sursa : DEX '98

 

brizánt adj. m., s. m., pl. brizánți; f. sg. brizántă, pl. brizánte

Sursa : ortografic

 

BRIZÁN//T^2 ~ți m. 1) mai ales la pl. Val care se sparge în apropierea țărmului, producând spumă și semnalând adâncimea redusă a apei sau prezența unui banc. 2) Obstacol de care se sparg valurile, izbindu-se. /brisant

Sursa : NODEX

 

BRIZÁN//T^1 \~tă (\~ți, \~te) (despre proiectile, bombe) Care se sparge în multe bucăți într-un timp scurt (ca urmare a combustiei extrem de rapide); cu proprietatea de a se sparge rapid în multe bucăți. /brisant

Sursa : NODEX

 

BRIZÁNT, -Ă I. adj. (despre explozive) care se descompune într-un timp foarte scurt, dezvoltând faze sub presiune. II. s. m. 1. val care se rostogoleşte și se sparge în apropierea țărmului. 2. stâncă submarină de care se izbesc valurile. (< fr. brisant)

Sursa : neoficial

 

BRIZÁNT, -Ă adj. Care se descompune într-un timp foarte scurt, dezvoltând gaze sub presiune. // s.m.pl. Valuri care se sparg în apropierea țărmului, lovindu-se de funduri puțin adânci sau de stânci. ** Obstacol, colț de stâncă de care se izbesc valurile. [< fr. brisant].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru BRIZANT

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru BRIZANT.

BRIZANȚĂ

... BRIZÁNȚĂ s . f . Proprietate a unui exploziv de a fi brizant