Cuvântul ÎNTĂRITĂ nu a fost găsit.
Au fost afișate formele bază:
ÎNTĂRIT,ÎNTĂRI
Forme cu și fără diacritice ale cuvântului ÎNTĂRITĂ:
ÎNTĂRITA.
ÎNTĂRITĂ
-
Definiția din dicționar
Traducere: engleză
Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit. ÎNTĂRÍT, -Ă, întăriți, -te, adj. 1. (Despre un sistem tehnic) Făcut (mai) rezistent; (despre un material) devenit (mai) rigid, (mai) dens. ** (Despre un teren, o poziție strategică, o cetate etc.) Fortificat. 2. Fig. Care a prins puteri; întremat, înzdrăvenit; reconfortat. 3. Care a devenit puternic, consolidat. 4. Legalizat. - V. întări.
Sursa
:
DEX '98
ÎNTĂRÍT adj. 1. v. solidificat. 2. v. bătătorit. 3. v. us-cat. 4. v. consolidat. 5. v. fortificat. 6. fortificat, (fig.) călit, oțelit. (Ostaș \~ în luptă.) 7. v. între-mat. 8. v. amplificat. 9. v. legalizat. 10. confirmat. 11. v. accentuat.
Sursa
:
sinonime
ÎNTĂRÍ, întăresc, vb. IV. 1. Refl. A se face (mai) tare, (mai) rigid, a (se) indura; a deveni (mai) dens. 2. Tranz. A mări rezistența unei piese, a unui sistem tehnic etc. ** A fortifica un loc, o poziție strategică; a baricada. 3. Tranz. și refl. A face să prindă sau a prinde puteri (de obicei după o boală), a face să-și recapete sau a-și recăpăta puterile; a (se) întrema, a (se) înzdrăveni. ** A deveni mai mare, mai puternic; a se dezvolta. ** Fig. A reconforta, a da puteri fizice sau morale. 4. Tranz. și refl. A (se) consolida. 5. Tranz. A confirma, a adeveri (o convingere, o bănuială). ** A accentua o linie, un contur etc. 6. Tranz. A legaliza o acțiune, un act. 7. Refl. (Despre fenomene atmosferice) A se înteți, a se intensifica. - În + tare.
Sursa
:
DEX '98
A (se) întări ≠ a (se) înmuia, a (se) răblăji, a slăbi
Sursa
:
antonime
A se întări ≠ a se moleși
Sursa
:
antonime
ÎNTĂRÍ vb. 1. v. solidifica. 2. v. bătători. 3. v. du-rifica. 4. v. usca. 5. v. consolida. 6. v. fortifica. 7. a (se) fortifica, (fig.) a (se) căli, a (se) oțeli. (S-a \~ în lupte.) 8. v. întrema. 9. v. amplifica, v. intensifica. 10. a (se) amplifica, a (se) intensifica, a (se) mări, a (se) potența. (A \~ valoarea unei mărimi fizice.) 11. v. legaliza. 12. v. confirma. 13. a confirma, a recunoaște, a valida. (L-a \~ în funcție.) 14. v. demonstra. 15. v. susținere. 16. a se consolida, a se stabiliza. (Situația lor s-a \~.) 17. a consolida, (înv.) a statornici. (Aceasta i-a \~ faima.) 18. a (se) consolida, a (se) strânge, (fig.) a (se) cimenta. (Au \~ relațiile de prietenie.) 19. v. accentua.
Sursa
:
sinonime
întărí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. întărésc, imperf. 3 sg. întăreá; conj. prez. 3 sg. și pl. întăreáscă
Sursa
:
ortografic
A SE ÎNTĂR//Í mă \~ésc intranz. 1) (de-spre substanțe, materiale) A deveni tare; a trece în stare solidă; a se învârtoșa; a se solidifica. 2) (despre colectivități) A se uni mai strâns; a se consolida; a se cimenta. 3) (despre ploaie, vânt) A deveni mai puternic; a crește în intensitate; a se înteți. 4) A deveni mai tare, mai puternic; a se consolida. /în + tare
Sursa
:
NODEX
A ÎNTĂR//Í \~ésc tranz. 1) A face să se întărească. 2) A fixa, conferind stabilitate. 3) (sisteme tehnice, terenuri, cetăți) A face mai rezistent. 4) (acte, scrisori, semnături) A face valabil, legal (prin aplicarea unei ștampile sau printr-o semnătură); a legaliza; a autentifica; a certifica. 5) (persoane) A numi definitiv într-un grad sau într-un post; a confirma; a definitiva. /în + tare
Sursa
:
NODEX
Copyright © 2004-2020 DEX online.
Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL
, cu condiția păstrării acestei note.
|