Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:CAPSĂ, PUFĂR, RONDEA ... Mai multe din DEX...

RONDELĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

RONDÉLĂ, rondele, s.f. 1. Piesă de metal, de lemn, de mase plastice etc. în formă de placă plată circulară, perforată sau neperforată, având uneori fețele profilate, cu întrebuințări diverse. ** Căpăcel în formă de disc din carton subțire, care acoperă alicele într-un cartuș de vânătoare. ** Disc metalic folosit la confecționarea prin batere a monedelor sau a medaliilor. 2. Porțiune din trunchiul unui arbore, de formă cilindrică, folosită pentru analiza structurii macroscopice a lemnului, pentru determinarea vârstei arborilor doborâți etc. [Var.: rondeá s.f.] - Din fr. rondelle.

Sursa : DEX '98

 

RONDÉLĂ s. (TEHN.) șaibă.

Sursa : sinonime

 

rondélă s. f., g.-d. art. rondélei; pl. rondéle

Sursa : ortografic

 

RONDÉLĂ s.f. 1. Disc de metal găurit care se pune între o piuliță și o piesă care trebuie strânsă; șaibă. ** Căpăcel în formă de disc din carton care acoperă alicele dintr-un cartuș de vânătoare. ** Disc metalic utilizat la baterea monedelor sau a medaliilor. 2. Porțiune din trunchiul unui arbore, de formă cilindrică, servind pentru analiza structurii lemnului, pentru determinarea vârstei etc. [< fr. rondelle].

Sursa : neologisme

 

RONDÉLĂ s. f. 1. disc de metal găurit care se pune între o piuliță care trebuie strânsă; șaibă. * căpăcel în formă de disc din carton care acoperă alicele dintr-un cartuș de vânătoare. * disc metalic utilizat la baterea monedelor sau a medaliilor. 2. porțiune din trunchiul unui arbore, de formă cilindrică, la analiza structurii lemnului pentru determinarea vârstei etc. (< fr. rondelle)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru RONDELĂ

 Rezultatele 1 - 3 din aproximativ 3 pentru RONDELĂ.

CAPSĂ

... cu o materie explozivă , folosit la armele de foc , în mine etc . pentru a provoca explozia unei încărcături . 3. Capsulă ( 4 ) . 4. ( Elt . ) Rondelă

 

PUFĂR

... PÚFĂR , pufere , s . n . Rondelă

 

RONDEA

... RONDEÁ s . f . v . rondelă