Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ÎNDEMNIZAȚIE, DIURNĂ, INDEMNITATE, INDEMNIZARE ... Mai multe din DEX...

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului INDEMNIZAȚIE: ÎNDEMNIZAȚIE.

 

INDEMNIZAȚIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

INDEMNIZÁȚIE, indemnizații, s.f. 1. Sumă de bani care se acordă cuiva în afara salariului, destinată acopere cheltuielile făcute de un angajat în scopul îndeplinirii unei sarcini de serviciu; indemnizare. ** Despăgubire pentru un prejudiciu, pentru o pagubă suferită etc.; indemnitate. ** Contravaloarea în bani a unei plăți în natură. 2. Care nu are caracter de salariu. [Var.: îndemnizáție s.f.] - Din fr. indemnisation.

Sursa : DEX '98

 

INDEMNIZÁȚIE s. f. 1. sumă de bani care se acordă cuiva, pe lângă retribuție, pentru acoperirea unor cheltuieli efectuate cu ocazia îndeplinirii unor anumite sarcini de serviciu. 2. despăgubire pentru un prejudiciu, o pagubă suferită. * sumă de bani plătită salariaților pe timpul concediului, în caz de incapacitate de muncă etc. (< fr. indemnisation)

Sursa : neoficial

 

INDEMNIZÁȚIE s. indemnizare, (rar) indemnitate. (A primit o \~.)

Sursa : sinonime

 

INDEMNIZÁȚIE s. v. compensare, compen-sație, daune, despăgubire, reparație.

Sursa : sinonime

 

indemnizáție s. f. (sil. -ți-e), art. indemnizáția (sil. -ți-a), g.-d. art. indemnizáției; pl. indemnizáții, art. indemnizáțiile (sil. -ți-i-)

Sursa : ortografic

 

INDEMNIZÁȚI//E \~i f. 1) Sumă de bani, acordată cuiva în afara retribuției, pentru acoperirea unor cheltuieli excepționale (deplasare în interes de serviciu, transfer etc.) sau pentru prestarea unei munci speciale în afara funcției de bază. 2) Sumă de bani plătită salariaților pentru timpul concediului. 3) Despăgubire pentru un prejudiciu sau pentru o pagubă suferită. /indemnisation

Sursa : NODEX

 

INDEMNIZÁȚIE s.f. Sumă de bani care se acordă cuiva pentru acoperirea unor cheltuieli excepționale; (spec.) sumă acordată cuiva pentru o muncă excepțională sau pentru a face față anumitor cheltuieli. ** Despăgubire pentru un prejudiciu, pentru o pagubă suferită. ** Sumă plătită salariaților pe timpul concediului sau al unei deplasări. [Gen. -iei, var. indemnizațiune s.f. / cf. fr. indemnisation].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru INDEMNIZAȚIE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru INDEMNIZAȚIE.

Gib Mihăescu - Donna Alba - Volumul I

Gib Mihăescu - Donna Alba - Volumul I Donna Alba de Gib Mihăescu (Volumul I) Volumul II →→ Am pornit cu stângul în lume, ca și în război. La demobilizare, acolo, în dosul magaziilor gării, pe câmpul presărat cu mese și cu soldați beți de fericirea vieții recâștigate, pe toți i-am auzit: "Băgați de seamă, când vă veți vedea cu libretul în mână, să porniți cu dreptul!" Dar eu știu că oricât m-am muncit cu gândul, acum un an, să mișc întâi dreptul, când s-o da semnalul de plecare, spre front, din obișnuință militărească - deși acum nu mai răcneau porunci scurte ca la paradă și nimeni nu se uita cu ce pas o ia omul spre moarte -, am mișcat stângul. Și iată-mă c-am ajuns prin atâtea ploi de foc, cu picioarele și cu mâinile zdravene, cu pieptul neîngăurit, tocmai aici, în această zi sfințită a liberării de orice pericol. Iar astăzi e zi de marți și dacă toți oamenii dimprejurul meu se fac a uita c-au să pornească înapoi pe drumul vieții, cu tot dreptul mișcat întâi, într-o zi atât de nefastă, eu mă simt din cale-afară de ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru INDEMNIZAȚIE

 Rezultatele 1 - 5 din aproximativ 5 pentru INDEMNIZAȚIE.

ÎNDEMNIZAȚIE

... ÎNDEMNIZÁȚIE s . f . v . indemnizație

 

DIURNĂ

... DIÚRNĂ , diurne , s . f . 1. Indemnizație

 

INDEMNITATE

... INDEMNITÁTE , indemnități , s . f . ( Rar ) Indemnizație

 

INDEMNIZARE

... INDEMNIZÁRE , indemnizări , s . f . ( Rar ) Indemnizație