Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

HIPERURBANISM - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

HIPERURBANÍSM, hiperurbanisme, s.n. Fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecte, datorită intenției vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterară; formă care rezultă din acest fenomen. - Din fr. hyperurbanisme.

Sursa : DEX '98

 

HIPERURBANÍSM s. n. schimbare a formei corecte a unui cuvânt datorită unei analogii greșite și din dorința de a-l face aibă un aspect mai literar; formă care rezultă din această schimbare. (< fr. hyperurbanisme)

Sursa : neoficial

 

HIPERURBANÍSM s. (LINGV.) hipercorectitudine, formă hipercorectă.

Sursa : sinonime

 

hiperurbanísm s. n. (sil. mf. -per-), pl. hiperurbanísme

Sursa : ortografic

 

HIPERURBANÍSM \~e n. 1) Fenomen care constă în crearea unor variante fonetice, forme gramaticale, accentuări sau grafii necorecte, datorită intenției vorbitorului de a evita o exprimare sau o grafie presupusă neliterară. 2) Formă care rezultă din acest fenomen. /hyperurbanisme

Sursa : NODEX

 

HIPERURBANÍSM s.n. Schimbare a formei corecte a unui cuvânt datorită unei analogii greșite și din dorința de a-l face aibă un aspect mai literar; hipercorectitudine. [< fr. hyperurbanisme, cf. gr. hyper - în exces, lat. urbs - oraș].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.