Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:PAGINA ... Mai multe din DEX...

ȘPALT - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

ȘPALT^2, șpalturi, s.n. Piele subțire, de calitate inferioară, obținută prin șpăltuire și folosită pentru căptușeli și fețe de încălțăminte. - Din germ. Spalt.

Sursa : DEX '98

 

ȘPALT^1, șpalturi, s.n. (Tipogr.) 1. Zaț așezat în formă de coloană lungă, pe copia căruia se fac corecturile tipografice înainte de punerea în pagină. ** Probă de tipăritură luată de pe acest zaț. 2. P. ext. Planșetă folosită pentru strângerea, păstrarea și transportul materialului cules, înainte de a fi paginat. - Din germ. Spalte.

Sursa : DEX '98

 

șpalt (tipogr., ind. piel.) s. n., pl. șpálturi

Sursa : ortografic

 

ȘPALT^1 \~uri n. Zaț în formă de coloană, pe copia căruia se fac corecturile tipografice (înainte de paginare). /Spalt

Sursa : NODEX

 

ȘPALT^2 \~uri n. Piele subțire de calitate inferioară, obținută prin șpăltuire și folosită pentru căptușeli. /Spalt

Sursa : NODEX

 

ȘPALT^1 s.n. 1. (Poligr.) Zaț cules sub formă de coloană lungă; probă de tipar luată după acest zaț, pe care se fac corecturile. 2. Strat de piele-gelatină, obținut în urma operației de secționare a pielii de prelucrat. [Pl. -turi, (s.m.) -ți. / < germ. Spalte].

Sursa : neologisme

 

ȘPALT^2 s.n. Piele subțire de calitate inferioară. [< germ. Spalt].

Sursa : neologisme

 

ȘPALT^1 s. n. (poligr. tradițională) zaț cules sub formă de coloană lungă. * probă de tipar luată după acest zaț, pe care se fac corecturile. (< germ. Spalte)

Sursa : neoficial

 

ȘPALT^2 s. n. piele subțire de calitate inferioară, obținută prin secționarea în grosime a pieilor în cursul tăbăcirii. (< germ. Spalt)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru ȘPALT

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru ȘPALT.

Paul Zarifopol - Literatura politică a lui Caragiale

Paul Zarifopol - Literatura politică a lui Caragiale Literatura politică a lui Caragiale de Paul Zarifopol Dând drumul unui năduf, ce ar putea părea vechi și adânc, scrie Caragiale doctorului Urechia, cu data de 27 decembrie 1907, următoarele: Intrarea în viața publică mi-a fost pân-acuma închisă de boierii și de ciocoii noștri pe simpla bănuială instinctivă că n-aș fi amantul destul de fidel al sacrei noastre Constituțiuni. De ce adică astăzi, la bătrânețe, să nu fiu leal, să nu le dau dreptate oamenilor, aratând pe față de ce sentimente sunt animat față de actuala organizare de stat? De ce să nu arăt lumii cum am văzut eu împrejurările sociale și politice la care am asistat și ca istoric, nu numai ca simplu comediante. Și deși mamelucărimea mă va huidui în unison, poate să am norocul ca în mulțimea lumii cinstite, inteligente și dezinteresate, să găsesc câteva aprobări, care să mă plătească cu prisos de necazurile înlungatei mele proscripțiuni. În o scrisoare precedentă către același (9 decembrie 1907), Caragiale anunțase intenția de a scoate o foaie săptămânală în sensul broșurii 1907, cu încrederea că, acum, scrisul său, dezvelind ticăloșia politicienilor, ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ȘPALT

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru ȘPALT.

PAGINA

PAGINÁ , paginez , vb . I . Tranz . 1. A numerota paginile ( 1 ) sau foile unui caiet , ale unei cărți , ale unui manuscris etc . 2. ( Tipogr . ) A așeza în format de pagini un text cules ( și aflat în șpalturi ) , pentru a obține forma definitivă a lucrării care se