Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru COAPSE
Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 41 pentru COAPSE.
COÁCE , coc , vb . III . 1. Tranz . A supune un aliment la acțiunea căldurii ( în cuptor ) spre a - l face bun de mâncat . 2. Refl . ( Despre fructe , semințe ) A ajunge la maturitate sub acțiunea căldurii soarelui ; a deveni bun de mâncat ; ( despre plante ) a ajunge să aibă sămânța formată , maturizată . 3. Refl . Fig . ( Despre ființe ) A se încinge , a se înăbuși de căldură . 4. Tranz . Fig . A pune ceva la cale cu intenții răuvoitoare ; a urzi . 5. ( Despre bube și inflamații , p . ext . despre părți ale corpului ) A face
... abcese , bube etc . ) Care a făcut puroi și este gata să se spargă . COPT ^1 s . n . Faptul de a ( se ) coace . V. coace
... COÁCERE , coaceri , s . f . Acțiunea de a ( se ) coace . - V. coace
... RĂSCOÁCE , răscóc , vb . III . Tranz . și refl . ( Adesea fig . ) A ( se ) coace mai mult decât trebuie . - Răs - + coace
... 2. Tranz . ( Rar ) A colora , a vopsi în roșu ; a roși . 3. Refl . ( Despre fructe ) A se coace
ALIVÁNCĂ , alivenci , s . f . ( Reg . ) 1. Turtă făcută din mălai amestecat cu lapte bătut și cu brânză și coaptă în cuptor cu unt sau cu smântână . 2. ( La pl . ) Numele unei hore ; melodia după care se execută . - Et .
ÁZIMĂ , azime , s . f . Turtă de aluat nedospit , coaptă de obicei sub spuză ( folosită de catolici la
BUDÍNCĂ , budinci , s . f . 1. Preparat culinar făcut din făină ( sau paste făinoase ) , orez , ouă , lapte etc . , adesea îndulcit , și copt în cuptor . 2. Mâncare făcută din legume ( tăiate mărunt ) , brânză etc . coapte în
... BÚRCĂ^2 , burci , s . f . ( Reg . ) Turtă din mălai care se coace
CHEC , checuri , s . n . Sort de prăjitură de origine englezească , preparată din aluat cu grăsime , stafide , rahat etc . și coaptă în
COÁJĂ , coji , s . f . 1. Țesut protector extern al rădăcinilor , tulpinilor și ramurilor unor plante ( lemnoase ) ; scoarță . 2. Înveliș , tare și calcaros , al oului . 3. ( Înv . ) Înveliș , tare și calcaros , al unor moluște sau al unor crustacee . 4. Partea exterioară , mai tare , a unor alimente coapte , fripte , dospite etc . 5. Crusta unei răni care începe să se cicatrizeze . 6. Stratul exterior , tare și răcit , al globului pământesc . 7. Strat exterior , superficial , care acoperă un obiect , o piesă ( metalică )