Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:ANCASTRAMENT ... Mai multe din DEX...

PASARELĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

PASARÉLĂ, pasarele, s.f. 1. Podeț mobil care leagă de chei puntea unui vapor ancorat; platformă situată la oarecare înălțime de puntea unui vas, unde se află camera hărților și a instrumentelor de navigație. 2. Pod îngust așezat la înălțime peste o linie de cale ferată, peste un canal etc. pentru a permite trecerea pietonilor. 3. Galerie acoperită sau punte îngustă care face legătura dintre două clădiri sau două aripi ale aceleiași clădiri la nivelul acelorași etaje. - Din fr. passerelle.

Sursa : DEX '98

 

pasarélă s. f., g.-d. art. pasarélei; pl. pasaréle

Sursa : ortografic

 

PASARÉL//Ă \~e f. 1) Punte mobilă care face legătura dintre chei și bordul unei nave ancorate. 2) Pod îngust pentru pietoni, situat la înălțime peste o cale de comunicație. 3) Trecere care uneşte două clădiri sau două părți ale aceleeași clădiri la nivelul etajelor. 4) Platformă mai înălțată de pe puntea superioară a unei nave, unde își face serviciul ofițerul de cart sau timonierul. 5) Construcție specială care susține proiectoarele într-o sală de spectacole sau într-un studio cinematografic. /passerelle

Sursa : NODEX

 

PASARÉLĂ s.f. 1. Punte mobilă folosită pentru urcarea sau coborârea de pe o navă. ** Platformă pe puntea de sus a unei nave, unde stă ofițerul de cart sau timonierul. 2. Pod îngust pentru pietoni care trece peste o linie ferată, peste o șosea etc.; legătură între două clădiri la nivelul etajelor. [Var. paserelă s.f. / < fr. passerelle].

Sursa : neologisme

 

PASARÉLĂ s. f. 1. punte mobilă pentru urcarea sau coborârea de pe o navă. * platformă pe puntea de sus a unei nave, unde stă ofițerul de cart sau timonierul. 2. pod îngust, pentru pietoni, peste o linie ferată, o șosea etc. 3. legătură între două clădiri la nivelul etajelor. (< fr. passerelle)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru PASARELĂ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru PASARELĂ.

Vasile Alecsandri - Suvenire din 1855

... o pereche de calțavete stacojii, care poartă în litere de aur deviza heraldică: honni soit qui mal y pense. În vremea aceasta căpitanul, suit pe pasarelă, dă ordine prin buciumul de alarmă (porte-voix). Contramaiștrii șuieră din fluieraș e de argint pentru ca să reguleze manevrele; o parte din marinari înșirați ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru PASARELĂ

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru PASARELĂ.

ANCASTRAMENT

ANCASTRAMÉNT , ancastramente , s . n . Locaș în zidăria unui chei pentru fixarea unei pasarele , a unei schele