Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:SERIALISM ... Mai multe din DEX...

ORDONATOR - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

ORDONATÓR, -OÁRE, ordonatori, -oare, s.m. și f. Conducător al unei instituții bugetare, centrală sau locală, care are dreptul dispună de creditele bugetare aprobate prin planul de venituri și de cheltuieli al instituției. - Din fr. ordonnateur.

Sursa : DEX '98

 

ordonatór s. m., pl. ordonatóri

Sursa : ortografic

 

ordonatór adj. m., pl. ordonatóri; f. sg. și pl. ordonatoáre

Sursa : ortografic

 

ORDONAT//ÓR \~oáre (\~óri, \~oáre) m. și f. fin. Persoană care ordonă plata unor cheltuieli. * \~ de credite conducător al unei instituții care poate dispune de creditele bugetare ale acesteia. /ordonnateur

Sursa : NODEX

 

ORDONATÓR, -OÁRE s.m. și f. Cel care are dreptul dispună de fondurile bugetare aprobate prin planurile de cheltuieli ale unei instituții. [< fr. ordonnateur].

Sursa : neologisme

 

ORDONATÓR, -OÁRE I. adj. care pune în ordine, organizează; care o imagine sistematică, sintetică. II. s. m. f. ~ de credite = cel care are dreptul de a dispune de creditele bugetare acordate prin bugetul de venituri și cheltuieli al unui stat, al unei instituții. (< fr. ordonnateur)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru ORDONATOR

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru ORDONATOR.

Vasile Pârvan - Datoria vieții noastre

Vasile Pârvan - Datoria vieţii noastre Datoria vieții noastre de Vasile Pârvan Lecție de deschidere a cursurilor de istoria antică și de istoria artelor, ținute în semestrul de iarnă 1919 - 1920 la Universitatea din Cluj, citită în ziua de 3 noiembrie 1919 De la o zi la alta popoarele trăiesc prin munca, mereu aceeași, a celor mulți. Singura oboseală ce și-o dă sufletul omului simplu e de a păstra cât mai neschimbat meșteșugul din bătrâni, care îi dă - după meseria ce o are - hrana. Și memoria populară e foarte precisă: unele procedee își au începutul lor, identic cu forma de azi, în epoca preistorică. Continuitatea civilizațiilor populare în cursul mileniilor e propriu-zis un simplu reflex al continuității vieții din natură: evoluția acesteia se petrece în limite de timp așa de imense, încât sunt neaccesibile controlului uman; se poate așadar vorbi de o adevărată eternitate a primitivismului popular, conservativ. Istoric, adică evolutiv-uman, popoarele trăiesc numai prin fapta precursorilor și revoltaților. Aceștia tulbură ca niște demoni, perpetuu nemulțumiți, beatitudinea lenei spirituale a contemporanilor, le deșteaptă iluzii și apetituri, le răscolesc patimile, le dărâmă prețiosul echilibru al perfectei inerții. Fie ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ORDONATOR

 Rezultatele 1 - 2 din aproximativ 2 pentru ORDONATOR.

SERIALISM

... SERIALÍSM s . n . Etapă în evoluția atonalismului și dodecafoniei , care are drept element ordonator