Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:INTENDENT, ITINDENȚIE ... Mai multe din DEX...

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului INTENDENȚĂ: INTENDENTĂ, INTENDENTA.

 

INTENDENȚĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

INTENDÉNȚĂ, intendențe, s.f. (În trecut) Serviciu din cadrul forțelor armate care asigură aprovizionarea trupelor cu hrană și cu echipament. [Var.: itindénție s.f.] - Din fr. inténdance, it. intendenza.

Sursa : DEX '98

 

INTENDÉNȚĂ s. f. (în trecut) serviciu de aprovizionare a unităților armatei. (< fr. intendance, it. intendenza)

Sursa : neoficial

 

INTENDÉNȚĂ s. v. administrație.

Sursa : sinonime

 

intendénță s. f., g.-d. art. intendénței; pl. intendénțe

Sursa : ortografic

 

INTENDÉNȚ//Ă \~e f. 1) Funcție de intendent. 2) Durată de exercitare a unei astfel de funcții. 3) Serviciu administrativ în armată având drept însărcinare aprovizionarea și întreținerea trupelor. /intendance

Sursa : NODEX

 

INTENDÉNȚĂ s.f. (În trecut) Serviciu care se ocupa cu aprovizionarea unităților armatei. [Cf. fr. intendance, it. intendenza].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru INTENDENȚĂ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru INTENDENȚĂ.

Paul Zarifopol - Introduceri la ediția critică I.L. Caragiale, opere

Paul Zarifopol - Introduceri la ediţia critică I.L. Caragiale, opere Introducere [1] de Paul Zarifopol "Sunt vechi, domnilor" era vorba favorită a lui Caragiale, când se certa cu prietenii pentru idei, pentru idei de artă mai cu seamă. Părerea populară atribuie artiștilor ca atare un conservatism din naștere. Nu interesează aici să verificăm principiul acestei generalizări curente, ci numai întrucât acea coincidență e, în anume caz, evidentă, să căutăm a preciza condițiile în care ea se arată acolo. Caragiale avea un spirit de o rară mobilitate; prefacerea simpatiilor lui intelectuale în antipatii era fenomen cronic, de care prietenii lui toți erau deprinși a se amuza. Totuși, e adevărat că simpatia lui pentru ceea ce e vechi, în artă cel puțin, era oarecum sistematică. Cred că acest conservatism ferm, care izbucnea numaidecât în dispreț agresiv pentru orice i se părea abatere obraznică și proastă de la adevărurile bine hotărâte, era, probabil, mai întâi un semn firesc al energiei unui talent care se simțea sigur pe ce apucase odată să știe și refuza cu superbă îndârjire orice i se părea măcar o umbră de obiecție la cele hotărâte ca bune și învățate ca atare. Era poate ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru INTENDENȚĂ

 Rezultatele 1 - 3 din aproximativ 3 pentru INTENDENȚĂ.

INTENDENT

INTENDÉNT , - Ă , intendenți , - te , subst . 1. S . m . și f . ( În unele țări ) Persoană însărcinată cu îngrijirea sau administrarea unei instituții , a unei case etc . 2. S . m . ( În trecut ) Ofițer din serviciul intendenței . [ Var . : intendánt s .

 

ITINDENȚIE

... ITINDÉNȚIE s . f . v . intendență