Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:CUADRATURĂ ... Mai multe din DEX...

CVADRATURĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CVADRATÚRĂ s.f. 1. Construire exclusiv cu rigla și cu compasul a unui pătrat care aibă aria egală cu aria unei figuri date. * Cvadratura cercului = problemă (nesoluționabilă) care constă în găsirea unui pătrat care aibă aceeași suprafață cu un cerc dat și a cărui latură aibă un raport rațional cu raza cercului; fig. problemă imposibil de rezolvat. 2. Poziție aparentă în care doi aştri priviți de pe pământ au o diferență de longitudine de 90º. [Var.: cuadratúră s.f.] - Din fr. quadrature.

Sursa : DEX '98

 

CVADRATÚRĂ s. f. 1. (mat.) problema construirii unui pătrat cu o arie dată. * calculul unei integrale definite necesar, uneori pentru aflarea ariei unui domeniu plan mărginit de o curbă închisă. o ă cercului = problema (nesoluționabilă) a construirii, cu rigla și compasul, a unui pătrat cu aria egală cu a unui cerc dat; (fig.) problemă imposibil de rezolvat. 2. (astr.) poziție aparentă în care doi aştri priviți de pe Pământ au o diferență de longitudine de 9^0ș. * (pl.) fazele primului și ultimului pătrar al Lunii. (< fr. quadrature)

Sursa : neoficial

 

cvadratúră s. f. (sil. -dra-), g.-d. art. cvadratúrii

Sursa : ortografic

 

CVADRATÚRĂ s.f. 1. (Mat.) Problema construirii unui pătrat cu o arie dată. ** Calculul unei integrale, necesar uneori pentru aflarea ariei unui domeniu plan mărginit de o curbă închisă. * Cvadratura cercului = a) problema (încă nesoluționată) a reducerii unui cerc la un pătrat echivalent; b) (fig.) problemă grea, imposibil de rezolvat. 2. (Astr.) Poziție aparentă în care doi aştri priviți de pe Pământ au față de Soare o diferență de longitudine de 90°. [Var. cuadratură s.f. / cf. fr. quadrature, lat. quadratura].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CVADRATURĂ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru CVADRATURĂ.

CUADRATURĂ

... CUADRATÚRĂ s . f . v . cvadratură