Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:CODICE, PETARDĂ ... Mai multe din DEX...

CERAT - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

CERÁT, -Ă, cerați, -te, adj. (Despre materiale) Care este impregnat, acoperit cu un strat de ceară. * Hârtie cerată = hârtie impregnată cu substanțe care o fac impermeabilă. Tăblițe cerate = tăblițe de lemn acoperite cu ceară, pe care vechii romani își făceau însemnări, socoteli. - Ceară + suf. -at (după fr. ciré).

Sursa : DEX '98

 

CERAT^3(O)- elem. cherat(o)-.

Sursa : neoficial

 

CERÁT^2, -Ă adj. impregnat, acoperit cu ceară. o tăblițe ? = tăblițe de lemn acoperite cu ceară, pe care vechii romani își făceau însemnări, socoteli. (< lat. ceratus, după fr. ciré)

Sursa : neoficial

 

CERÁT^1 s. n. medicament unguent pe bază de ceară și ulei. (< fr. cérat, lat. ceratus)

Sursa : neoficial

 

cerát adj. m., pl. ceráți; f. sg. cerátă, pl. ceráte

Sursa : ortografic

 

CERÁ//T \~tă (\~ți, \~te) Care este acoperit sau impregnat cu ceară. Hârtie \~tă. /ceară + suf. \~at

Sursa : NODEX

 

CERAT- v. cer^1-.

Sursa : neologisme

 

CERÁT s.n. Medicament unguent compus din ceară și untdelemn, folosit odinioară pentru acoperirea rănilor. [< fr. cérat, cf. lat. ceratus].

Sursa : neologisme

 

CERÁT, -Ă adj. (Despre un material) Impregnat, acoperit cu ceară. * Tăblițe cerate = tăblițe de lemn acoperite cu ceară, pe care vechii romani își făceau însemnări, socoteli. [< lat. ceratus].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru CERAT

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru CERAT.

Alexandru Odobescu - Pseudo-Kynegetikos

Alexandru Odobescu - Pseudo-Kynegetikos Pseudo-Kynegetikos (ΨΕΥΔΟ-ΚΥÎ�ΗΓΕΤΙΚΟΣ) de Alexandru Odobescu 1874 Cuprins 1 Epistolă scrisă cu gând să fie precuvântare la cartea Manualul vânătorului 2 I 3 II 4 III 5 IV 6 V 7 VI 8 VII 9 VIII 10 IX 11 X 12 XI 13 XII Epistolă scrisă cu gând să fie precuvântare la cartea Manualul vânătorului DOMNULUI C. C. CORNESCU Amice, Când mi-ai dat mai întâi să citesc manuscriptul tău, intitulat Manualul vânătorului1, ai arătat dorința ca să-i fac eu o precuvântare. Mai apoi ți-ai luat seama și m-ai scutit de această măgulitoare sarcină. În cazul din urmă, rău nu te-ai gândit, căci eu, după ce am răsfoit cartea ta, m-am luat în adevăr cu plăcere pe urmele tale de vânător; dar, pe când tu te ocupai cu gravitate a-ți alege cea mai bună pușcă, a o încărca cu cea mai potrivită măsură, a o îndrepta pe cea mai nimerită linie; pe când tu dresai, de mic și cu o minunată răbdare, pe prepelicarul tău, ca să asculte la semnalele consacrate: ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CERAT

 Rezultatele 1 - 3 din aproximativ 3 pentru CERAT.

CODICE

CÓDICE , codice , s . n . 1. Reunire de table cerate , reprezentând cea mai veche formă de carte la romani . 2. Culegere ( manuscrisă ) de legi , de documente medievale sau , p . ext . de orice texte vechi ( medievale ) , de obicei cu conținut variat [ Var : códex , codexuri , s .

 

PETARDĂ

PETÁRDĂ , petarde , s . f . Mică încărcătură de exploziv în înveliș de carton sau de hârtie cerată ori smolită , care produce la explozie zgomot și fum și este întrebuințată la semnalizări , la marcarea tirului de artilerie , la focuri de artificii