Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru COACERE
Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 10 pentru COACERE.
... AGURÍDĂ , aguride , s . f . Strugure înainte de coacere
BISCUÍT , biscuiți , s . m . 1. Produs alimentar bine deshidratat prin coacerea unui aluat de prăjitură în diferite forme ( cerculețe , pătrățele , litere etc . ) . 2. Semifabricat de ceramică neglazurată , ars numai o dată și folosit la fabricarea faianței sau a porțelanului . 3. Porțelan supus la două arderi succesive , a cărui structură imită
BRIÓȘĂ , brioșe , s . f . Produs de patiserie , preparat prin coacerea în forme mici , rotunde și ondulate , a unui aluat de cozonac . [ Pr . : bri -
DEFOLIÁ , defoliez , vb . I . Tranz . A provoca uscarea și căderea frunzelor cu ajutorul substanțelor chimice în vederea grăbirii coacerii și mecanizării lucrărilor de recoltare ; a desfrunzi . [ Pr . : - li -
DRĂGÁICĂ , drăgaice , s . f . I. 1. Sărbătoare populară închinată coacerii holdelor ( la 24 iunie ) ; Sânziene . 2. Dans popular , jucat mai ales la Drăgaică ( I 1 ) ; melodie după care se execută acest dans . 3. Târg care se ține la 24 iunie ; p . gener . târg . 4. ( La pl . ) Zâne rele despre care se crede că ar sluți pe oameni ; iele . II. Plantă erbacee cu fructe lungi și înguste și cu flori galbene - aurii , plăcut mirositoare ; sânziană ( Galium
INCÍZIE , incizii , s . f . 1. ( Med . ) Tăietură , secționare făcută într - un țesut cu bisturiul sau cu un alt instrument chirurgical . 2. Tăietură făcută în scoarța unui arbore , cu scopul de a opri și de a dirija o cantitate mai mare de substanțe nutritive către inflorescențe , provocând astfel o creștere mai mare a fructelor și grăbirea coacerii lor . 3. Ornamentare a unui obiect din lut , piatră , metal prin zgârierea în suprafața lui cu ajutorul unui instrument special ; ornament astfel
... PÂRGUIÁLĂ , pârguieli , s . f . Prima fază de coacere
PIȘCÓT , pișcoturi , s . n . Produs de patiserie obținut prin coacerea unui aluat moale și pufos făcut din făină , ouă și zahăr , având de obicei o formă alungită , subțiată la mijloc și îngroșată la
... acoperită , care servea în trecut la păstrarea bijuteriilor sau a împărtășaniei . 2. Tip de fruct în formă de capsulă , care se deschide după coacere