Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru STAT

 Rezultatele 211 - 220 din aproximativ 561 pentru STAT.

COMPLOT

COMPLÓT , comploturi , s . n . Înțelegere secretă a câtorva persoane care uneltesc o acțiune împotriva unei persoane , a unui stat

 

CONCERT

CONCÉRT , concerte , s . n . 1. Executare în public a unor opere muzicale . 2. ( Rar ) Înțelegere , unire , acord între mai multe state sau persoane în vederea unui scop

 

CONCERTA

CONCERTÁ , concertez , vb . I . Intranz . 1. A da un concert ( 1 ) . 2. ( Mai ales despre șefi de state , diplomați etc . ) A se consulta , a schimba puncte de vedere pentru a cădea de acord asupra unui proiect comun , pentru a lua o atitudine , o măsură ( politică )

 

CONCERTO-GROSSO

CONCÉRTO - GRÓSSO - GRÓSSO s . n . Compoziție muzicală de virtuozitate care stă la baza concertului și în care un mic grup de instrumente solistice cântă alternativ cu restul orchestrei . - Cuv .

 

CONCETĂȚEAN

CONCETĂȚEÁN , - Ă , concetățeni , - e , s . m . și f . Persoană considerată în raport cu alta care face parte din același stat sau din același oraș cu ea . - Con ^1 + cetățean ( după fr .

 

CONDOMINIU

CONDOMÍNIU s . n . Regim potrivit căruia un anumit teritoriu este supus autorității politice a două sau mai multor

 

CONFEDERAȚIE

CONFEDERÁȚIE , confederații , s . f . 1. Uniune de state independente sau de unități teritoriale autonome , înființată pe baza unui acord internațional , prin care se determină condițiile de asociere a statelor și de funcționare a acestora . 2. Denumire dată unor asociații de organizații care au țeluri social - politice fundamentale comune sau apropiate . [ Var . : confederațiúne s .

 

CONFERINȚĂ

CONFERÍNȚĂ , conferințe , s . f . 1. Expunere făcută în public asupra unei teme din domeniul științei , artei , politicii etc . , cu intenția de a informa , de a instrui , de a omagia etc . 2. Reuniune a reprezentanților unor state , ai unor organizații politice , științifice etc . , cu scopul de a dezbate și de a hotărî asupra unor probleme curente și de perspectivă ale activității lor . 3. For superior al unei organizații de partid , care se întrunește pentru a dezbate probleme ale activității organizației , a alege organele sale de conducere etc . 4. Consfătuire ,

 

CONFLAGRAȚIE

CONFLAGRÁȚIE , conflagrații , s . f . Conflict armat în care sunt atrase numeroase state . [ Var . : ( înv . ) conflagrațiune s .

 

CONFLAGRANT

CONFLAGRÁNT , - Ă , conflagranți , - te adj . ( Despre state ) Care participă la o

 

CONSEMNA

CONSEMNÁ , consemnez , vb . I . Tranz . 1. A trece anumite mențiuni în legătură cu un fapt juridic într - un proces - verbal , într - o minută etc . ; p . gener . A înregistra , a însemna , a nota . 2. A depune bani spre păstrare și fructificare la o organizație de stat care are sarcina de conservare a sumelor de bani . 3. A interzice prin consemn ieșirea militarilor din cazarmă , din locul de staționare sau părăsirea navei , pentru un anumit timp , din motive sanitare , disciplinare , securitate etc . - Con ^1 + semna ( după fr .

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>