Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru MÂNCARE

 Rezultatele 211 - 220 din aproximativ 229 pentru MÂNCARE.

TRATA

... sau de ceva o anumită comportare , a se purta cu cineva într - un anumit fel . 2. Tranz . A oferi unui oaspete mâncare , băutură ; a ospăta . 3. Tranz . și refl . A ( se ) supune unui tratament medical . 4. Tranz . A discuta o chestiune ...

 

TREZI

TREZÍ , trezesc , vb . IV . 1. Tranz . și refl . A ( se ) deștepta , a ( se ) scula din somn . 2. Refl . și tranz . A - și veni sau a face să - și vină în fire ( dintr - o stare de reverie , de leșin etc . ) . 3. Refl . și tranz . A deveni sau a face să devină conștient , a ajunge sau a face să ajungă , să înțeleagă , să - și dea seama de realitate , de adevăr ; a ( se ) dumeri , a ( se ) lămuri . 4. Refl . A se pomeni pe neașteptate cu cineva , a ajunge deodată undeva , la cineva sau într - o situație neprevăzută . 5. Refl . ( Despre mâncăruri , băuturi , mirosuri ) A - și pierde tăria , gustul , aroma ; a se

 

TREZIT

TREZÍT , - Ă , treziți , - te , adj . ( Despre mâncăruri , băuturi etc . ) Care și - a pierdut tăria , gustul , aroma etc . ; răsuflat . V.

 

TROACĂ

TROÁCĂ , troace , s . f . 1. Albie , copaie , covată ( scurtă și lată ) . 2. Ladă mare în care cade făina măcinată la moară . 3. Vas de lemn ( în formă de jgheab , de ladă lungă etc . ) în care se pune apa sau mâncarea pentru animale . 4. ( Fam . ; la pl . ) Catrafuse , calabalâc . [ Var . : ( reg . ) troc s .

 

TUSLAMA

... TUSLAMÁ , tuslamale , s . f . Mâncare

 

UDĂTURĂ

... UDĂTÚRĂ , udături , s . f . 1. Udare , stropire . 2. ( Pop . și fam . ) Băutură ( alcoolică ) . 3. ( Reg . ) Mâncare

 

UMPLE

ÚMPLE , úmplu , vb . III . 1. Tranz . A face ca un recipient , o cavitate etc . să fie pline ; a băga înăuntru ( până sus ) ; p . ext . a face să conțină o cantitate oarecare din ceva . 2. Tranz . Fig . A copleși pe cineva , a face să se simtă apăsat ( de un sentiment , de o senzație ) . 3. Tranz . A introduce într - un înveliș de aluat , de carne , de legume etc . un preparat culinar , pentru a pregăti anumite mâncăruri . 4. Tranz . A răspândi un miros într - un anumit spațiu . 5. Tranz . A ocupa , a acoperi o suprafață , o întindere , o încăpere etc . 6. Tranz . și refl . A ( se ) acoperi cu o substanță dăunătoare , murdară etc . ; fig . a ( se ) contamina , a ( se ) molipsi . [ Var . : ( Înv . și pop . ) umpleá vb . II , împle vb .

 

USCĂTURĂ

... USCĂTÚRĂ , uscături , s . f . 1. Creangă subțire și uscată . 2. ( Mai ales la pl . ) Mâncare

 

USTUROIA

... USTUROIÁ , usturoiez , vb . I . Tranz . A pune ( mult ) usturoi într - o mâncare

 

VARZĂ

... familia cruciferelor , cu frunze mari , groase și ondulate , care se învelesc unele pe altele formând o căpățână compactă , folosită în alimentație ( Brassica oleracea ) ; p . ext . mâncare

 

VATRĂ

VÁTRĂ , vetre , s . f . 1. Un fel de platformă înălțată , amenajată în tinda caselor țărănești , pe care se face focul pentru a pregăti mâncarea ; parte plană din interiorul cuptorului ( de pâine ) sau al sobei , care susține cuptorul sau soba în afară și pe care se poate ședea sau dormi . 2. Locuință , așezământ stabil , cămin , casă ( părintească ) . 3. Locul principal , central al unei așezări , al unei instalații etc . ; locul pe care s - a clădit ceva , pe care se construiește sau unde se așază ceva . 4. ( Pop . ) Porțiune de pământ , pe un câmp , care se deosebește de restul locului printr - o vegetație diferită sau prin absența vegetației . Cf . alb . %

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>