Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru CARNE

 Rezultatele 181 - 190 din aproximativ 214 pentru CARNE.

PUI

PUÍ^3 , pers . 3 puiește , vb . IV. Tranz . ( Reg ; despre păsări ) A face pui ^1 . [ Var . : puiá vb . I ] PUI ^2 , pui , s . m . Puișor ^2 . PUI ^1 , pui , s . m . , interj . I. S . m . 1. ( De obicei urmat de determinări care indică specia ) Pasăre , de la ieșirea din ou până la maturitate . 2. Spec . Pui ^1 ( I 1 ) de găină ; carnea gătită a acestei păsări . 3. P . gener . Orice animal de la naștere până la maturitate . 4. Ou sau larvă de insectă . 5. Copil . 6. Plantă tânără , puiet ; ramură tânără care crește din rădăcina sau tulpina unei plante ; mlădiță , lăstar . 7. ( Pop . ; la pl . ) Cusătură decorativă măruntă în formă de cruciulițe pe pieptul , pe poalele și pe mânecile cămășilor țărănești . 8. Ambarcație mică cu vâsle , folosită pentru anumite servicii la bordul vaselor mai mari . II. Interj . ( De obicei repetat ) Strigăt cu care se cheamă puii ^1 ( I 2 ) sau alte păsări de

 

RASOL

... RASÓL , rasoluri , s . n . 1. Sortiment de carne de bovine sau de porcine care se obține din regiunea gambei . 2. Fel de mâncare preparat din rasol de vită sau din pește , prin fierbere ...

 

ROSBRAT

... RÓSBRAT , rosbraturi , s . n . Carne

 

ROTISERIE

... ROTISERÍE , rotiserii , s . f . Mic local de alimentație publică în care se prepară și se servesc diverse sortimente de carne

 

ROTISOR

ROTISÓR , rotisoare , s . n . Aparat ( electric sau cu raze infraroșii ) la care se frige carnea prin

 

RUJET

RUJÉT s . n . Boală infecțioasă a porcilor , care se manifestă prin febră și prin apariția unor pete roșii pe piele și care se poate transmite la om prin carnea de porc infectată ; brâncă . [ Var . : rugét s .

 

RULADĂ

... dulceață , cremă etc . 2. Fel de mâncare preparat din mușchi de vacă sau de porc umplut cu tocătură , ouă fierte etc . și rulat , sau din carne tocată amestecată cu ou , verdeață etc . căreia i se dă o formă de rulou și care se coace la cuptor . 3. ( Rar ) Ornament muzical de ...

 

SALAM

... SALÁM , salamuri , s . n . Un fel de cârnat ( mai gros ) făcut din carne

 

SARAMURA

... SARAMURÁ , saramurez , vb . I . Tranz . 1. A introduce ( pentru un timp ) în saramură alimente ( carne , legume etc . ) , pentru a le conserva . 2. A ține în saramură pieile crude înainte de tăbăcire . 3. A trata ...

 

SARMA

... SARMÁ , sarmale , s . f . Preparat culinar din carne

 

SCHWYZ

... SCHWYZ s . n . Rasă superioară de taurine , de culoare predominant brună , crescută pentru lapte și carne

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>