Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

  Vezi și:PĂTRUNDERE, PENETRANȚĂ ... Mai multe din DEX...

PENETRAȚIE - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

PENETRÁȚIE, penetrații, s.f. 1. Pătrundere în adâncime sau până în partea opusă; întrepătrundere a două corpuri sau a două suprafețe care se intersectează, penetranță. 2. Pătrundere, infiltrare. extindere sau circulație în spațiu. * Arteră de penetrație = arteră de circulație prin care se pătrunde într-o localitate. - Din fr. pénétration.

Sursa : DEX '98

 

PENETRÁȚIE s. v. pătrundere, răzbatere, răzbire, străbatere, străpungere, tre-cere.

Sursa : sinonime

 

PENETRÁȚIE s. v. penetranță.

Sursa : sinonime

 

penetráție s. f. (sil. -tra-ți-e), art. penetráția (sil. -ți-a), g.-d. art. penetráției; pl. penetráții, art. penetráțiile (sil. -ți-i-)

Sursa : ortografic

 

PENETRÁȚI//E \~i f. 1) Trecere prin masa unui obiect sau a unui material. * Arteră de \~ arteră de circulație care face legătura între o localitate și împrejurimile ei. 2) Adâncime până la care pătrunde un corp în altul. [G.-D. penetrației] /pénétration

Sursa : NODEX

 

PENETRÁȚIE s.f. Pătrundere, străbatere, penetrare. ** Adâncimea până la care poate pătrunde un corp în alt corp. ** Intersecția a două corpuri sau a două suprafețe. [Gen. -iei, var. penetrațiune s.f. / cf. fr. pénétration, lat. penetratio].

Sursa : neologisme

 

PENETRÁȚIE s. f. 1. penetrare, pătrundere, străpungere. o arteră de ~ = arteră de circulație care face legătura dintre o localitate și zona înconjurătoare. * întrepătrundere a două corpuri sau suprafețe; penetranță (1). 2. adâncime la care se scufundă o piesă standard într-o probă de bitum sau de unsoare consistentă. 3. (fig.) perspicacitate. (< fr. pénétration, lat. penetratio)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru PENETRAȚIE

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru PENETRAȚIE.

Garabet Ibrăileanu - Privind viața

Garabet Ibrăileanu - Privind viaţa Privind viața de Garabet Ibrăileanu Celor pe care-i stimezi adu-le omagiul de a nu le ceda nimic din opiniile tale. Celorlalți nu le face onoarea intransigenței tale. Nimene nu reclamă mai mult toleranța decât cel netolerant, pentru că toleranța ta este condiția de viață a netoleranței lui. Nu mărturisi sentimentul nobil pentru care ai făcut o acțiune, căci nu vei fi crezut. Inventează unul mai puțin nobil și dă-l ca motiv al acțiunii tale, pentru ca oamenii să nu-ți atribuie unul rău detot. Nu crede că, strălucind în fața unei femei mai mult decât amantul ei și eclipsându-l, ai putea s-o întorci către tine. Nu vei reuși decât să-ți atragi antipatia și invidia ei. De câte ori te văd sincer, am impresia că, în războiul tuturora contra tuturora, tu ți-ai lăsat zalele acasă. Un singur lucru face omul fără nici un sentiment de responsabilitate: acela pe care ar trebui să-l facă terorizat de sentimentul responsabilității: copii. Când ai cincizeci de ani și, în loc să fii grav și pozitiv, citești poezii, arăți entuziasm pentru muzică, te extaziezi în fața naturii -- poți inspira ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru PENETRAȚIE

 Rezultatele 1 - 3 din aproximativ 3 pentru PENETRAȚIE.

PĂTRUNDERE

... PĂTRÚNDERE , pătrunderi , s . f . Acțiunea de a pătrunde și rezultatul ei ; penetrație

 

PENETRANȚĂ

... PENETRÁNȚĂ , penetranțe , s . f . ( Rar ) Penetrație