Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

NEX - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

NEX, nexuri, s.n. 1. (Livr.) Legătură, înlănțuire (între lucruri, fenomene etc.); relație, raport. * Nex cauzal = raport cauzal, legătură de la cauză la efect. 2. (Jur.) Contract de vânzare, de cesiune; drept de a aliena ceva. - Din lat. nexus.

Sursa : DEX '98

 

NEX s. v. legătură, raport, relație.

Sursa : sinonime

 

nex s. n., pl. néxuri

Sursa : ortografic

 

NEX \~uri n. 1) livr. Legătură, înlănțuire între lucruri, fenomene etc. 2) jur. Contract de vânzare, de cesiune. /<lat. nexus

Sursa : NODEX

 

NEX s.m. 1. (Jur.) Contract de vânzare, de cesiune; drept de a aliena ceva. 2. (Latinism) Legătură, înlănțuire (între fenomene); relație. * Nex cauzal = raport de la cauză la efect. [< lat. nexus].

Sursa : neologisme

 

NEX s. m. 1. legătură, înlănțuire; relație, raport. o ~ cauzal = raport de la cauză la efect. 2. (jur.) contract de vânzare, de cesiune; drept de a aliena ceva. (< lat. nexus)

Sursa : neoficial

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru NEX

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru NEX.

Titu Maiorescu - O cercetare critică asupra poeziei române

Titu Maiorescu - O cercetare critică asupra poeziei române O cercetare critică asupra poeziei române de la 1867 de Titu Maiorescu Cuprins 1 PREFAȚA AUTORULUI LA EDIȚIA DE LA 1874 2 PREFAȚA LA EDIȚIA DINTÂI 3 PREFAȚA LA EDIȚIA DE LA 1892 4 I - Condițiunea materială a poeziei 5 II - Condițiunea ideală a poeziei PREFAȚA AUTORULUI LA EDIȚIA DE LA 1874 Iluzii pierdute — iată semnul timpului în care trăim. Stăpânirea frazei încetează. Numai deziluzionarea să nu treacă în scepticism. Puținii bărbați eminenți ce-i avem au început să se retragă unul câte unul din viața publică, iar în locul lor năvălește mulțimea mediocrităților și, cu steagul naționalismului și al libertății în frunte, acea gloată de exploatatori, pentru care Dunărea nu e destul de largă ca să-i despartă de Bizanț. În contra lor rezistența, fie și violentă, era o datorie. De aci critica! Însă critica unde trebuie și constructivă unde poate. Paginile următoare cuprind un șir de cercetări critice asupra câtorva forme de cultură română din ultimele decenii. Scrierile astfel împreunate în volumul de față sunt o retipărire din Convorbiri literare. Prezentându-se acum singure înaintea publicului și lipsite de vecinătatea și de sprijinul scriitorilor ...