Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Cuvântul BALONEAZĂ nu a fost găsit. A fost afișată forma bază: BALONA

  Vezi și:BALONAT, BALONA, BALONAȘ, BALONARE, ÎNCĂRCAT ... Mai multe din DEX...

BALONEAZĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Deschide în DEX Vizual

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

BALONÁ, balonez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) umfla, a (se) rotunji ca un balon. ** A i se umfla sau a face i se umfle cuiva abdomenul din cauza gazelor de fermentație din intestine. - Din fr. ballonner.

Sursa : DEX '98

 

baloná vb., ind. prez. 1 sg. balonéz, 3 sg. și pl. baloneáză

Sursa : ortografic

 

A SE BALON//Á \~éz intranz. 1) A căpăta forma unui balon; a se umfla ca un balon. 2) (despre ființe) A se umfla la burtă (din cauza acumulării de gaze în intestine). /balonner

Sursa : NODEX

 

A BALON//Á \~éz tranz. A face se baloneze. /balonner

Sursa : NODEX

 

BALONÁ vb. I. tr., refl. a (se) face, a deveni ca un balon; a (se) umbla. II. refl. a i se umfla cuiva abdomenul (datorită acumulării de gaze în intestine). (< fr. ballonner)

Sursa : neoficial

 

BALONÁ vb. I. tr., refl. A (se) rotunji, a face sau a deveni ca un balon; a (se) umfla. ** refl. A i se umfla, a i se mări cuiva abdomenul (datorită acumulării de gaze în intestine). [P.i. -nez. / < fr. balloner].

Sursa : neologisme

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru BALONEAZĂ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru BALONEAZĂ.

Dimitrie Anghel - De vorbă cu un afiș

Dimitrie Anghel - De vorbă cu un afiş De vorbă cu un afiș de Dimitrie Anghel Publicată în Minerva , II, 577, 26 iulie 1910 p. 1. Un afiș uzat, găsit într-o carte, mi-aduce aminte de teatrul vechi și de actorii lui, și mă gîndesc cu ce plăcere mergea lumea la teatru pe vremea aceea, cînd toaleta era de rigoare și cucoanele se găteau ca de bal, ca să vadă și să fie văzute. Era o întrecere între frumoasele de atunci, și pregătirile începeau cu ceasuri înainte. Părul era pus în papiliote de dimineață, fierele de frizat pentru zuluf uri, cari se purtau de-a lungul tîmplelor, stau gata la locul lor. Inelele scumpe, cerceii și brățările erau scoase din bisactele, rochiile încercate și potrivite, și slujnicile gata, care c-un ac în mînă, care cu o sponcă, care cu pămătuful de pudră. Și toaleta începea în fața oglinzei, ochii vioi se aprindeau de plăcere, sprinceana se arcuia cu negru, gura se rumenea de trandafiriu, unghia se împurpura de carmin și dinții își încercau fildeșul, schițînd surîsuri nevinovate. Apoi părul, cu pieptănătura lui complicată, o dată așezat, puful stîrnea un nor alb de pudră, și umerii și ...

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru BALONEAZĂ

 Rezultatele 1 - 5 din aproximativ 5 pentru BALONEAZĂ.

BALONAT

... BALONÁT , - Ă , balonați , - te , adj . Umflat ( ca un balon ) . V. balona

 

BALONA

BALONÁ , balonez , vb . I. Tranz . și refl . A ( se ) umfla , a ( se ) rotunji ca un

 

BALONAȘ

BALONÁȘ , balonașe , s . n . Diminutiv al lui balon . - Balon + suf . -

 

BALONARE

... BALONÁRE , balonări , s . f . Faptul de a ( se ) balona . V. balona

 

ÎNCĂRCAT

ÎNCĂRCÁT^2 , - Ă , încărcați , - te , adj . 1. ( Despre un vehicul , un agregat de prelucrare etc . ) Umplut , plin cu ceva . 2. ( Despre plante ) Plin de fructe sau de flori . 3. Fig . Exagerat , mărit ( în scopul de a înșela ) . 4. ( În sintagmele ) Aer încărcat = aer viciat , greu de respirat . Atmosferă încărcată = a ) atmosferă plină de electricitate , premergătoare unei furtuni ; b ) fig . stare de încordare , de tensiune . Stomac încărcat = stomac balonat din cauza mâncării excesive . Limbă încărcată = limbă cu înfățișare specifică unei indigestii . 5. ( Despre acumulatoare electrice ) În care s - a acumulat energie ; ( despre condensatoare electrice ) ale cărui armături au sarcină electrică . - ÎNCĂRCÁT^1 s . n . Faptul de a ( se ) încărca . - V.