Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ALIMENTE

 Rezultatele 71 - 80 din aproximativ 198 pentru ALIMENTE.

EPIGLOTĂ

EPIGLÓTĂ , epiglote , s . f . Membrană fibrocartilaginoasă așezată în partea superioară a laringelui , care astupă glota în momentul înghițirii , pentru a împiedica pătrunderea alimentelor pe căile

 

ESOFAG

ESOFÁG , esofage , s . n . Segment al tubului digestiv cuprins între faringe și stomac , prin care trec alimentele înghițite . [ Pl . și :

 

EXPANDAT

EXPANDÁT , - Ă , expandați , - te , adj . ( Despre unele alimente , materiale etc . ) Cu structură

 

FACE

... ridica , a așeza . Face o casă . Face fânul stoguri . 3. A găti , a prepara , a pregăti un aliment , o mâncare . 4. A compune , a scrie , a crea o operă literară ; a executa , a realiza ...

 

FECALĂ

FECÁLĂ , fecale , adj . Materie ( În sintagma ) ( sau substanță ) fecală ( și substantivat , f . pl . ) = resturi din alimentele digerate eliminate prin anus ;

 

FELIE

... FELÍE , felii , s . f . Bucată ( cu suprafața plană ) tăiată dintr - un întreg ( de obicei dintr - un aliment

 

FIERBE

FIÉRBE , fierb , vb . III . 1. Intranz . și tranz . A trece sau a face să treacă ( un lichid ) în stare de vapori , prin formarea , sub acțiunea căldurii , în întreaga masă a lichidului , a unor bule de vapori care se ridică la suprafață . 2. Intranz . ( Despre alimente ) A se afla introdus într - un lichid care fierbe ( 1 ) , pentru a deveni bun de mâncat . 3. Intranz . Fig . ( Despre oameni ) A fi cuprins de o mare frământare , a fi în tensiune , a fi agitat . 4. Intranz . Fig . ( Despre spații din natură ) A vui , a răsuna , a clocoti de zgomot . [ Perf . s . fiersei , part .

 

FIRIMITURĂ

... FIRIMITÚRĂ , firimituri , s . f . Bucățică de pâine , de obicei rămasă după ce se taie sau se rupe pâinea ; p . gener . bucată foarte mică dintr - un aliment

 

FRĂGEZI

FRĂGEZÍ , frăgezesc , vb . IV . Refl . ( Despre anumite alimente , în special despre carne , aluaturi etc . ) A deveni sau a face să devină

 

FRECA

... Tranz . 1. A mișca forțat un corp pe suprafața altui corp cu care este în contact . 2. A amesteca îndelung un aliment apăsând cu putere , pentru a obține o masă omogenă și pufoasă . 3. A fricționa . 4. Fig . ( Fam . ) A bate ...

 

FRECAT

FRECÁT^2 , - Ă , frecați , - te , adj . ( Despre unele alimente ) Amestecat astfel încât să devină o masă omogenă și pufoasă . V. freca . FRECÁT^1 s . n . Faptul de a ( se ) freca . - V.

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>