Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru LEGUME
Rezultatele 61 - 70 din aproximativ 75 pentru LEGUME.
STRAT , straturi , s . n . 1. Material , substanță repartizată relativ uniform pe o suprafață de altă natură ( pentru a o acoperi ) sau între alte două suprafețe de altă natură ( pentru a le despărți ) . 2. Fâșie compactă dintr - o materie , aflată în interiorul unei mase de natură diferită . 3. Influență externă exercitată asupra unei limbi date . 4. Fig . Parte dintr - o clasă socială ; categorie , pătură socială . 5. Fâșie de pământ , cu cărări pe margini , pe care se seamănă legume sau flori ; fâșie de pământ împreună cu vegetația respectivă . 6. ( Pop . ) Culcuș , așternut pentru animale . 7. ( Pop . ) Pat , așternut pentru oameni . 8. Nume dat părții de jos pe care se reazemă unele obiecte sau unelte ; postament . 9. Patul puștii . [ Pl . și :
SUFLÉU , sufleuri , s . n . Preparat culinar asemănător cu o budincă , foarte pufos , făcut din legume , brânză sau fructe cu albuș bătut
SULTANÍN , - Ă , sultanini , - e , adj . , subst . 1. Adj . ( Despre fructe , legume ) De cea mai bună calitate , de soi . 2. S . f . Soi de viță de vie cultivat pentru producerea stafidelor . 3. S . m . Veche monedă turcească de
TARAPANGÉLE s . f . pl . ( Reg . ) Legume , zarzavaturi . - Et .
TIFOÍDĂ adj . Febră tifoidă ( În sintagma ) = boală infecțioasă , contagioasă și epidemică , provocată de un bacil specific , manifestată prin febră mare , tulburări intestinale , stare de toropeală și care se transmite prin apa de băut , prin fructe și prin legume nespălate etc . ; tifos , lingoare , boală
TIMPURÍU , - ÍE , timpurii , adj . 1. Care se întâmplă , apare sau se face înainte de data sau timpul obișnuit sau prevăzut . 2. ( Despre varietăți de fructe sau de legume ) Care se coace sau devine bun de mâncat înainte de vremea obișnuită ; ( despre flori ) care se dezvoltă mai devreme ; ( despre copaci ) care înflorește sau înverzește mai devreme decât timpul
TOCÁNĂ , tocane , s . f . Mâncare cu sos făcută din bucățele de carne prăjite cu ceapă ( și cu adaos de cartofi ) ; mâncare făcută din anumite legume prăjite cu
... TRUFANDÁ , trufandale , s . f . Cel dintâi fruct sau rod al pământului dintr - o producție anuală ; p . ext . produs alimentar ( mai ales fruct sau legumă
ÚMPLE , úmplu , vb . III . 1. Tranz . A face ca un recipient , o cavitate etc . să fie pline ; a băga înăuntru ( până sus ) ; p . ext . a face să conțină o cantitate oarecare din ceva . 2. Tranz . Fig . A copleși pe cineva , a face să se simtă apăsat ( de un sentiment , de o senzație ) . 3. Tranz . A introduce într - un înveliș de aluat , de carne , de legume etc . un preparat culinar , pentru a pregăti anumite mâncăruri . 4. Tranz . A răspândi un miros într - un anumit spațiu . 5. Tranz . A ocupa , a acoperi o suprafață , o întindere , o încăpere etc . 6. Tranz . și refl . A ( se ) acoperi cu o substanță dăunătoare , murdară etc . ; fig . a ( se ) contamina , a ( se ) molipsi . [ Var . : ( Înv . și pop . ) umpleá vb . II , împle vb .
USCÁ , usúc , vb . I . 1. Tranz . și refl . A scoate sau a - și pierde umiditatea printr - un procedeu mecanic , prin expunere la soare , la vânt , la foc etc . ; a ( se ) zbici , a ( se ) zvânta . 2. Tranz . A deshidrata legume , fructe , pește pentru a le putea conserva . 3. Refl . și tranz . A - și pierde sau a face să - și piardă vlaga , a slăbi sau a face să devină slab , palid ; p . ext . a ( se ) chinui , a ( se ) consuma . 4. Refl . ( Despre plante , frunze , flori ) A - și pierde seva ; a se veșteji , a se ofili . 5. Tranz . Fig . ( Fam . ) A stoarce pe cineva de bani ; a ruina , a sărăci . 6. Refl . Fig . ( Fam . ) A suferi lipsuri , privațiuni , a duce o viață
VÉRDE , verzi , ( I , II ) adj . , ( III ) s . n . I. Adj . 1. Care are culoarea frunzelor , a ierbii sau , în general , a vegetației proaspete de vară . 2. ( Despre plante sau părți ale lor ) Plin de sevă , care nu s - a uscat ; viu . 3. ( Despre legume și fructe ) Care nu a ajuns la deplină maturitate ; crud , necopt . 4. ( Despre piei ) Care nu a fost prelucrat , tăbăcit ; brut . II. Adj . Fig . ( Despre oameni ) Voinic , viguros ; curajos , îndrăzneț . III. S . n . Una dintre culorile fundamentale ale spectrului solar , situată între galben și albastru , care este aceea a frunzelor , a ierbii fragede