Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ALIMENTE
Rezultatele 61 - 70 din aproximativ 198 pentru ALIMENTE.
DEPROTEINIZÁT , - Ă , deproteinizați , - te , adj . ( Despre alimente ) Fără proteine . [ Pr . : - te - i - ] - De la
... DESĂRÁ , desăréz , vb . I . Tranz . A îndepărta , total sau parțial , sarea ( dintr - un aliment
DIFTERÍE , difterii , s . f . Boală contagioasă acută produsă de bacili , caracterizată prin formarea unor membrane false pe amigdale , pe faringe sau pe laringe , prin greutate în respirație și la înghițirea alimentelor , prin febră etc . ; anghină
DIGERÁ , digér , vb . I . Tranz . ( Adesea fig . ) A mistui alimentele . [ Prez . ind . și :
DIGÉSTIE , digestii , s . f . Proces fiziologic complex prin care alimentele introduse în organism sunt transformate treptat în substanțe asimilabile ; mistuire ,
DÍNTE , dinți , s . m . 1. Fiecare dintre organele osoase mici , acoperite cu un strat de smalț , așezate în cavitatea bucală a majorității vertebratelor și servind de obicei pentru a rupe , a mesteca și a fărâmița alimentele ; p . restr . fiecare dintre organele osoase mici așezate în partea din față a maxilarelor . 2. Fiecare dintre crestăturile , zimții , proeminențele ( ascuțite și regulate ) de pe marginea unor unelte sau piese de mașină ; fiecare dintre colții pieptenului , ai greblei , ai grapei etc . 3. Înălțime stâncoasă , izolată , cu pereții abrupți ;
DISFAGÍE , disfagii , s . f . ( Med . ) Dificultate în înghițirea
DOSPÍ , pers . 3 dospește , vb . IV. Intranz . 1. ( Despre aluat ) A se transforma într - o masă afânată , crescută sub acțiunea unui ferment sau a unei substanțe chimice specifice introduse intenționat . 2. ( Despre alimente ) A suferi un proces ( natural ) de fermentație , modificându - și ( în bine sau în rău ) gustul sau aspectul . 3. ( Despre unele materii organice ) A fermenta sub acțiunea unor fermenți naturali , în condiții specifice de căldură , umezeală
... p . ext . gust plăcut al unei mâncări sau băuturi . 2. Preparat alimentar făcut din fructe sau petale de flori fierte în sirop de zahăr . 3. Aliment extrem de gustos ; bunătate . 4. Fig . Calitatea de a fi plăcut ; ceea ce desfată pe cineva sau procură cuiva o senzație plăcută . 5 ...
... DUMICÁT , dumicați , s . m . ( Pop . ) Bucată mică ruptă dintr - un aliment
EPIGLÓTĂ , epiglote , s . f . Membrană fibrocartilaginoasă așezată în partea superioară a laringelui , care astupă glota în momentul înghițirii , pentru a împiedica pătrunderea alimentelor pe căile