Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru BOBI

 Rezultatele 31 - 40 din aproximativ 120 pentru BOBI.

BOAMBĂ

... BOÁMBĂ , boambe , s . f . 1. ( Reg . ) Bob

 

BOBER

... BOBÉR , boberi , s . m . Sportiv care practică bobsleiul . - Bob

 

BRAGHINĂ

BRÁGHINĂ s . f . Soi autohton de viță de vie , cu boabe rare , roșii , care se coc devreme . - Et .

 

BUC

BUC ^2 , ( 2 ) buci , s . m . ( Reg . ) 1. Pleavă rămasă după vânturarea semințelor de cânepă sau de in , după măcinarea boabelor de porumb etc . 2. ( La pl . ) Scame rămase de la melițarea și pieptănarea inului și a cânepii . BUC ^1 subst . ( Reg . , în loc , adv . ) Într - un buc = imediat , într - o clipă , foarte repede . - Et .

 

BUMBUREZ

... BUMBURÉZ , bumburezi , s . m . ( Reg . ) 1. Grăunte ; bob

 

CĂUTA

CĂUTÁ , cáut , vb . I . I. Tranz . 1. A încerca să găsească pe cineva sau ceva ; a umbla după . . . 2. A încerca să obțină ceva , a urmări ceva . II. 1. Intranz . A se interesa , a se ocupa de . . . 2. Intranz . și tranz . A purta de grijă ( unui bolnav ) , a se îngriji de . . . 3. Tranz . A - și da silința , a se strădui să . . . 4. Tranz . impers . A trebui , a se cuveni . III. 1. Intranz . A se uita , a privi , a urmări cu ochii . 2. Tranz . A cerceta , a examina . 3. Intranz . A avea sau a da aspectul sau înfățișarea de . . . 4. Intranz . și tranz . Fig . A lua în considerație , a se lua după . . . Nu căuta că - s mic . 5. Intranz . ( În superstiții ) A cerceta poziția stelelor , a bobilor etc . pentru a prezice viitorul . [ Pr . : - că - u - . - Var . : ( pop . ) cătá vb .

 

CAFEINĂ

CAFEÍNĂ s . f . Alcaloid extras din boabe de cafea , din frunze de ceai , nuci de cola etc . , întrebuințat în medicină ca tonic al sistemului nervos central , cardiac etc . [ Var . : cofeínă s .

 

CHARDONNAY

CHARDONNAY s . n . Soi de viță de vie , de origine franceză , cu struguri mici , cilindrici , cu boabe rotunde , albe - verzui , care produce vinuri dulci ; p . ext . vin din acest soi de viță . [ Pr . : șardoné ] - Cuv .

 

CINCANTIN

CINCANTÍN s . m . Varietate timpurie de porumb , cu tulpina scurtă și subțire și cu bobul mărunt de culoare

 

CIOCAN

CIOCÁN^1 , ciocane , s . n . 1. Unealtă formată dintr - un corp de metal , de lemn , de cauciuc dur etc . , de forme și dimensiuni variate , prevăzută cu un mâner , folosită , manual sau mecanic , la bătut sau la prelucrat materiale rezistente . 2. Nume dat unor obiecte sau instrumente asemănătoare ca formă cu ciocanul ( 1 ) . 3. Unul dintre cele trei oscioare care alcătuiesc urechea medie . 4. ( În sintagma ) Ciocan de foc = bombardament de artilerie intens și de scurtă durată . CIOCÁN^2 , ciocane , s . n . ( Pop . ) Păhărel în formă de sticluță , cu gâtul strâmt și lung , din care se bea o băutură alcoolică . V. cinzeacă . CIOCÁN^3 , ciocani , s . m . ( Reg . ) Știulete de porumb ( curățăt sau nu de boabe ) ;

 

CISTICERC

CISTICÉRC , cisticerci , s . m . Formă larvară a teniei , având aspectul unei vezicule de mărimea bobului de mazăre , care se fixează în țesuturile mamiferelor , producând

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>