Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ÎNDOI
Rezultatele 31 - 40 din aproximativ 108 pentru ÎNDOI.
CAMBRÁT , - Ă , cambrați , - te , adj . Îndoit , încovoiat , arcuit . - V.
... CERT , - Ă , cerți , - te , adj . De care nu te poți îndoi
CIOCĂNÍ , ciocănesc , vb . IV . 1. Intranz . A bate repetat ( cu degetul sau cu un obiect ) într - un corp tare ; spec . a bate cu degetul ( îndoit ) în ușă , în fereastră ( pentru a solicita intrarea , pentru a atrage atenția etc . ) . 2. Intranz . A lucra ceva lovind cu ciocanul ^1 ; p . ext . a face , a lucra unele lucruri ( mărunte ) . 3. Tranz . Fig . A bate la cap ; a cicăli , a pisa . [ Prez . ind . și :
... COCÂRJÁ , cocârjez , vb . I . Refl . A se îndoi
COCÂRJÁT , - Ă , cocârjați , - te , adj . 1. ( Despre oameni ) Îndoit , adus de spate ; gârbovit . 2. ( Despre nas sau cioc ) Coroiat , încovoiat . [ Var . : cocârjít , - ă adj . ] - V.
CONDUPLICÁT , - Ă , conduplicați , - te , adj . ( Bot . ; despre organe ) Îndoit în lungime , în două jumătăți
CONIVÉNT , - Ă , conivenți , - te adj . ( Despre frunze ) 1. Îndoit înăuntru . 2. Care tinde să se
CRAB , crabi , s . m . Nume dat mai multor specii de animale crustacee marine , cu zece picioare , cu abdomenul scurt și îndoit sub cefalotoracele mare și turtit ; mai cunoscută este o specie din Marea Neagră , cu carnea foarte gustoasă ( Carcinus
CROȘÉTĂ , croșete , s . f . 1. Ac lung de metal , de os , de material plastic etc . cu vârful îndoit ca un cârlig , utilizat la mașinile de tricotat sau pentru croșetat , împletit etc . 2. Unealtă alcătuită dintr - o tijă prevăzută cu o lamă , cu ajutorul căreia se îndepărtează pământul rămas într - o formă de turnătorie . 3. Piesă de oțel de forma unui cui , cu un cap lățit prevăzut cu găuri , utilizat la solidarizarea îmbinărilor din lemn . 4. Paranteză dreaptă . 5. ( În arhitectura gotică , în forma croșet ) Ornament sculptat în formă de frunză cu vârful curbat . [ Var . : croșét s .
CROȘÉU , croșee , s . n . Lovitură laterală scurtă , la box , dată adversarului la cap sau la corp , în care brațul este îndoit și nemișcat din cot , formând cu antebrațul un unghi de aproximativ
CULÍC , culici , s . m . ( La pl . ) Gen de păsări de mlaștină cu ciocul lung și îndoit în jos , cu penajul brun închis sau brun - ruginiu ( Numenius ) ; ( și la sg . ) pasăre din acest gen . - Et .