Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru DATORIT

 Rezultatele 181 - 185 din aproximativ 185 pentru DATORIT.

VALORAȚIE

VALORÁȚIE , valorații , s . f . Procedeu artistic datorită căruia se poate reda în pictură iluzia volumului obiectelor prin efecte de valoare ( II 6 ) . - Valora + suf . - ție ( după fr .

 

VANILIE

VANÍLIE , vanilii , s . f . 1. Plantă exotică erbacee agățătoare din familia orhideelor , cu frunze cărnoase și fructe aromatice , în formă de păstaie , folosite drept condiment ( Vanilla planifolia ) ; p . restr . fructul acestei plante , supus unui proces special de fermentare și folosit drept condiment plăcut aromat , datorită conținutului de vanilină . 2. Plantă cu tulpina ramificată și flori albastre sau liliachii cu miros foarte plăcut ( Heliotropium

 

VOAL

VOAL , voaluri , s . n . 1. Țesătură fină ( transparentă ) de mătase , bumbac sau fibre sintetice , folosită pentru perdele sau pentru confecționarea unor obiecte vestimentare femeiești ; bucată de țesătură fină , rară , cu care femeile își acoperă capul sau fața ; văl . 2. Înnegrire a unui material fotografic fotosensibil , datorită unui defect de fabricație sau developării prelungite , luminii difuze care îl impresionează accidental

 

ZĂPOR

ZĂPÓR , zăpoare , s . n . ( Pop . ) 1. Îngrămădire de sloiuri de gheață care se formează primăvara într - un punct al unui râu , îndeosebi la coturi sau pe secțiuni de curgere mai înguste , datorită căreia se produc creșteri de nivel și inundații ; p . ext . revărsare , inundație . 2. Baraj făcut de oameni pentru a permite pornirea plutelor sau funcționarea morilor de apă ; apa oprită la

 

ZAHARISI

ZAHARISÍ , zaharisesc vb . IV . 1. Refl . ( Despre dulcețuri , miere etc . ; la pers . 3 ) A căpata o îngroșare specifică datorită cristalizării zaharurilor conținute . 2. Refl . Fig . ( Fam . ; despre oameni ) A - și pierde vigoarea , energia , vioiciunea gândirii ; a se ramoli . 3. Tranz . Fig . ( Rar ) A îndulci tonul sau timbrul vocii ; a face

 

<<< Anterioarele