Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru BĂUTURĂ
Rezultatele 151 - 160 din aproximativ 194 pentru BĂUTURĂ.
... POȘÍRCĂ , poșirci , s . f . ( Pop . și fam . ) Băutură
... PREGUSTÁ , pregúst , vb . I . Tranz . ( Înv . și reg . ) A gusta o băutură
PREGUSTÁT , - Ă , pregustați , - te , adj . ( Înv . și reg . ; despre băuturi , mâncăruri ) Care a fost gustat înainte de consumare . - V.
... pietriș . PÚDING^1 , pudinguri , s . n . Preparat alimentar de origine engleză , făcut din făină , ouă , grăsime de vacă , zahăr , măduvă , prune și aromat cu o băutură
RĂCITÓR , - OÁRE , răcitori , - oare , adj . , s . n . 1. Adj . Care ajută la menținerea unei temperaturi scăzute , care răcește ( 1 ) . 2. S . n . Instalație folosită pentru răcirea sau menținerea unei temperaturi scăzute față de cea a mediului ambiant a unui material , a unei substanțe sau a unui spațiu închis , cu ajutorul unui agent refrigerent ca gheață , lichid volatil , aer sau apă rece etc . ; dulap cu pereți dubli , în care se menține o temperatură joasă prin introducerea de gheață și care se folosește pentru păstrarea la rece a alimentelor sau pentru răcirea băuturilor . - Răci + suf . -
RĂSUFLÁT , - Ă , răsuflați , - te , adj . ( Despre băuturi ) Care și - a pierdut tăria , gustul datorită pătrunderii aerului sau păstrării în condiții proaste . V.
RĂU , REA , răi , rele , adj . , s . n . , adv . I. Adj . Care are însușiri negative ; lipsit de calități pozitive . 1. ( Adesea substantivat ) Care face , în mod obișnuit , neplăceri altora . 2. Care nu - și îndeplinește îndatoririle morale și sociale legate de o anumită circumstanță , care nu e potrivit unui anumit lucru , unei anumite situații ; necorespunzător , nepotrivit . 3. Neconform cu regulile moralei ; în dezacord cu opinia publică . 4. ( Despre viață , trai etc . ) Neliniștit , apăsător , chinuit . 5. ( Despre vești ) Care anunță un necaz , o supărare ; neplăcut . II. Adj . Care nu are calitățile proprii destinației , menirii , rolului său . 1. Care nu este apt ( pentru ceva ) , care nu e corespunzător unui anumit scop , unei anumite întrebuințări ; care prezintă unele defecte , unele imperfecțiuni . 2. ( Despre organele corpului ) Care nu funcționează normal ; bolnav ; ( despre funcții fiziologice ) care nu se desfășoară normal . 3. ( Despre îmbrăcăminte și încălțăminte ) Uzat , rupt , stricat . 4. ( Despre băuturi ) Neplăcut la gust , prost pregătit . 5. ( Despre bani ) Care nu are curs , ieșit din circulație ; fals . III. Adj . ( Despre meseriași , artiști etc . ) Neîndemânatic , incapabil , nepriceput . IV. Adj . 1. Nesatisfăcător ; dăunător . 2. ( Despre vreme ) Urât ; nefavorabil . 3. ( În superstiții ) Prevestitor de rele ; nefast , nenorocos . V. Adv . 1. Așa cum nu trebuie ; nepotrivit , greșit , cu defecte . 2. ...
RACHÍU , rachiuri , s . n . 1. Nume generic dat diferitelor băuturi alcoolice tari obținute natural prin distilarea vinului , a fructelor , a sucurilor fermentate , a cerealelor , sau sintetic , prin diluarea alcoolului cu apă ( și cu esențe ) fără adaos de sirop de zahăr ; vinars . 2. Cantitate de rachiu ( 1 ) conținută de un pahar , de o sticlă
REȚÉTĂ , rețete , s . f . 1. Formulare în scris a unei doctorii și a modului de a o prepara ; prescripție a medicamentelor necesare unui bolnav ; p . ext . hârtia pe care medicul a scris această prescripție medicală . 2. Ansamblu de indicații privind materiile prime , proporția , modul de preparare pentru obținerea unui anumit produs , a unei mâncări , a unei băuturi etc . 3. Fig . Soluție practică pentru rezolvarea unui lucru , a unei situații dificile etc . 4. Sumă de bani realizată din vânzarea unui
RESTAURÁNT , restaurante , s . n . Unitate de alimentație publică care prepară în bucătărie proprie mâncăruri și le desface contra cost , împreună cu băuturi , în săli de mese special amenajate ; local în care se află o astfel de unitate . [ Pr . : - sta -
... ROM ^1 , ( 2 ) romuri , s . n . 1. Băutură alcoolică tare obținută prin fermentarea ( naturală sau artificială ) și distilarea sucului sau melasei din trestie de zahăr ori din alcool rafinat cu adaos de esențe ...