Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române
Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru COC
Rezultatele 11 - 20 din aproximativ 41 pentru COC.
COÁJĂ , coji , s . f . 1. Țesut protector extern al rădăcinilor , tulpinilor și ramurilor unor plante ( lemnoase ) ; scoarță . 2. Înveliș , tare și calcaros , al oului . 3. ( Înv . ) Înveliș , tare și calcaros , al unor moluște sau al unor crustacee . 4. Partea exterioară , mai tare , a unor alimente coapte , fripte , dospite etc . 5. Crusta unei răni care începe să se cicatrizeze . 6. Stratul exterior , tare și răcit , al globului pământesc . 7. Strat exterior , superficial , care acoperă un obiect , o piesă ( metalică )
COÁPSĂ , coapse , s . f . ( La oameni ) Parte a piciorului cuprinsă între șold și
COÁSTĂ , coaste , s . f . 1. Fiecare dintre oasele - perechi lungi , înguste și arcuite , articulate în spate de coloana vertebrală , iar în față de stern , care alcătuiesc toracele animalelor vertebrate . 2. Partea laterală a corpului omenesc , de la umeri până la coapse ; partea analoagă a corpului animalelor . 3. Pantă . 4. Mal , țărm ( al unei mări ) . 5. ( Ieșit din uz ) Flanc al unei
... COCĂTÓR , - OÁRE , cocători , - oare , s . m . și f . Persoană care prepară aluatul și supraveghează coptul într - o fabrică de pâine . - Coace
... uz ) A strânge în mod organizat de la producători diferite produse . 3. ( Despre abcese sau răni ) A face puroi ; a coace
CONABÍU , - ÍE , conabii , adj . Roșu - închis , de culoarea vișinei coapte ;
COPTĂTÚRĂ , coptături , s . f . ( Reg . ) Pâine coaptă . - Copt ^2 + suf . -
CRÉMȘNIT , cremșnituri , s . n . Prăjitură preparată din foi de aluat coapte între care se pune cremă de
CROCHÉTĂ , crochete , s . f . ( Mai ales la pl . ) Preparat culinar din aluat , griș , brânză , zarzavaturi etc . cu diferite ingrediente ( chimion , cașcaval , mac etc . ) , în formă de bastonașe sau de turtițe prăjite în grăsime sau
CROMATOPLÁST , cromatoplaști , s . n . Corpuscul de culoare galbenă , roșie sau portocalie care dă culoarea caracteristică rădăcinilor de morcovi sau fructelor coapte , având același rol ca și cloroplastele ;
MARÓ adj . invar . De culoarea castanei coapte ; brun - roșcat ,