Căutare text în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

 

Cuvânt

 

Rezultate din Dicționarul explicativ al limbii române pentru ACRIT

 Rezultatele 11 - 20 din aproximativ 24 pentru ACRIT.

ACREALĂ

... de a fi acru ; gust acru , înțepător ; acrime . 2. ( Concr . ) Mâncare , băutură cu gust acru . 3. Fig . Stare de spirit sau atitudine ursuză , supărăcioasă . - Acri

 

ACRIU

ACRÍU , - ÍE , acrii , adj . ( Rar ) Cam acru ^2 ; acrișor ; acruț . - Acru ^2 + suf . -

 

BORȘI

... BORȘÍ , pers . 3 borșește , vb . IV. Refl . A se acri

 

CHIȘLEAG

CHIȘLEÁG s . n . ( Reg . ) Lapte de vacă smântânit pus la prins ( până se acrește ) ; lapte prins , lapte

 

CIORBĂ

CIÓRBĂ , ciorbe , s . f . Fel de mâncare care constă dintr - o zeamă ( acrită ) preparată cu legume , adesea și cu

 

COVĂSI

... COVĂSÍ , covăsésc , vb . IV . Tranz . ( Pop . ) A acri

 

MURA

MURÁ , murez , vb . I. Tranz . 1. A ține unele legume într - o soluție de oțet sau în saramură pentru a le face să se acrească și să se conserve . 2. A conserva nutrețurile în stare suculentă printr - un proces de fermentare . 3. A muia în apă plantele textile ( în cursul procesului de prelucrare ) ; apune la topit . 4. Fig . A uda tare , până la

 

MURAT

MURÁT , - Ă , murați , - te , adj . 1. ( Despre unele legume ) Fermentat , acrit ( într - o soluție de oțet sau în saramură ) . 2. ( Despre plante furajere ) Conservat printr - un proces de fermentare . 3. Fig . Ud până la piele , ud

 

POTROACĂ

POTROÁCĂ , potroace , s . f . 1. ( La pl . ) Ciorbă din măruntaie de pasăre , acrită cu borș sau cu zeamă de varză ; măruntaie de pasăre cu care se prepară această ciorbă . 2. Mâncare foarte sărată . 3. ( Bot . ; reg . ) Țintaură . [ Var . : potróc s .

 

SĂRBEZI

... SĂRBEZÍ , sărbezesc , vb . IV . Refl . ( Pop . ) 1. ( Despre lapte ) A se altera , a se acri

 

TARTAR

... în credința creștină ) iad , infern . [ Acc . și : tártar ] TARTÁR^1 adj . Sos tartar ( În sintagma ) = maioneză picantă preparată cu mult muștar ( cu capere și castraveți acri

 

<<< Anterioarele      Următoarele >>>