Căutare în DEX - Dicționarul explicativ al limbii române

Pentru căutare rapidă introduceți minim 3 litere.

Cuvântul ANGAJATĂ nu a fost găsit. Au fost afișate formele bază: ANGAJAT,ANGAJA

Forme cu și fără diacritice ale cuvântului ANGAJATĂ: ANGAJATA.

 

ANGAJATĂ - Definiția din dicționar

Traducere: engleză

Notă: Puteţi căuta fiecare cuvânt din cadrul definiţiei printr-un simplu click pe cuvântul dorit.

ANGAJÁT, -Ă, angajați, -te, s.m. și f., adj. 1. S.m. și f., adj. (Persoană) încadrată într-un loc de muncă. ** (Militar) care serveşte pe baza unui angajament voluntar. 2. Adj. Care serveşte conștient o cauză. - V. angaja.

Sursa : DEX '98

 

Angajatneutru

Sursa : antonime

 

ANGAJÁT s. 1. salariat, slujbaș, (înv. și pop.) năimit, (pop. și fam.) simbriaș, (înv.) lefegiu, supus. (Era \~ al statului.) 2. (la pl.) personal, salariați (pl.), slujbași (pl.). (\~ți ai unei instituții.)

Sursa : sinonime

 

angaját s. m., adj. m., pl. angajáți; f. sg. angajátă, pl. angajáte

Sursa : ortografic

 

ANGAJÁ//T \~ți m. 1) Persoană încadrată la un loc de muncă; salariat. 2) Militar încadrat în armată pe baza unui angajament voluntar. /v. a angaja

Sursa : NODEX

 

ANGAJÁT, -Ă adj. 1. (Arhit.; despre o coloană) Zidită cel puțin în jumătatea diametrului ei în zidul sau în stâlpul cu care face corp comun. 2. (Despre oameni) Încadrat într-un curent politic, social. [< angaja, după fr. engagé].

Sursa : neologisme

 

ANGAJÁT, -Ă I. adj. 1. (arhit.; despre o coloană) zidită cel puțin cu jumătate din diametrul ei în zidul (stâlpul) cu care face corp comun. 2. (despre oameni) încadrat într-un curent politic, social; (despre literatură) care serveşte conștient o cauză. II. adj., s. m. f. (cel) care lucrează într-un anumit loc de muncă. * (militar) care serveşte pe baza unui angajament voluntar. (după fr. engagé)

Sursa : neoficial

 

ANGAJÁ, angajez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A lua pe cineva sau a intra în slujbă; a (se) încadra într-un loc de muncă; a (se) tocmi. ** Tranz. A primi efectueze o lucrare, o însărcinare specială etc. în condiții determinate. A angaja o lucrare de arhitectură. ** Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. ** Tranz. și refl. A atrage după sine o obligație. Articolul nu angajează revista. 3. Tranz. și refl. A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face apuce într-o anumită direcție. ** Refl. A o lua pe un anumit drum. ** Tranz. (Mil.) A începe o acțiune etc. Trupele au angajat lupta. 4. Tranz. (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea în joc. - Din fr. engager.

Sursa : DEX '98

 

A (se) angajaa (se) concedia, a destitui, a (se) elibera, a licenția

Sursa : antonime

 

ANGAJÁ vb. 1. a băga, a încadra, a lua, a numi, a primi, (înv. și pop.) a năimi. (Îl \~ într-un serviciu.) 2. a se băga, a intra, a se încadra, a se tocmi, a se vârî, (pop.) a se învoi, a merge, a se năimi, a se prinde, a veni, (prin Mold. și Bucov.) a se apuca. (S-a \~ argat.) 3. a făgădui, a se îndatora, a se însărcina, a se obliga, a promite, (înv. și reg.) a jurui, a se prinde, (înv.) a se adeveri, a se apuca, (fig.) a se lega. (Se \~ facă următoarele...)

Sursa : sinonime

 

angajá vb., ind. prez. 1 sg. angajéz, 3 sg. și pl. angajeáză, 1 pl. angajăm; conj. prez. 3 sg. și pl. angajéze; ger. angajând

Sursa : ortografic

 

A SE ANGAJ//Á \~éz intranz. 1) A intra în slujbă (în schimbul unei plăți); a se tocmi. 2) A se încadra într-o acțiune. 3) A-și asuma o obligație; a-și lua un angajament. 4) A o apuca într-o anumită direcție. /engager

Sursa : NODEX

 

A ANGAJ//Á \~éz tranz. 1) A lua la lucru pe bază de contract. 2) A face se angajeze. 3) A lua cu chirie; a închiria. \~ un vehicul. 4) A înscrie în efectivul armatei; a încorpora; a înrola. 5) sport (mingea sau pucul) A pune în joc. /engager

Sursa : NODEX

 

ANGAJÁ vb. I. tr., refl. a (se) încadra într-un loc de muncă. II. tr. 1. a contracta un angajament. * a închiria ceva. 2. a atrage după sine o obligație, o răspundere. * a antrena într-o acțiune, într-o discuție. III. refl. 1. a se obliga la ceva, a-și lua un angajament. 2. a apuca un anumit drum. * a începe o manevră (de depășire a unui autovehicul, a unei nave). * (despre avioane) a intra (fără voia pilotului) într-o poziție nedorită. * (despre o ancoră) a se prinde de un obiect pe fundul apei. * a pune pucul sau mingea în joc (la hochei, la baschet). (< fr. engager)

Sursa : neoficial

 

ANGAJÁ vb. I. 1. tr. A contracta un angajament. ** A închiria ceva. 2. refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. 3. tr. A atrage după sine o obligație, o răspundere. ** A antrena într-o acțiune. ** A începe, a porni (o discuție, o activitate etc.). 4. refl. A apuca pe un anumit drum. ** (Despre avioane) A intra (fără voia pilotului) într-o poziție nedorită, provocată de pierderea sau de excesul de viteză, de o comandă greșită etc. ** A pune pucul sau mingea în joc (la hochei și la baschet). [P.i. 3 -jează, 4 -jăm, ger. -jând. / < fr. engager, cf. en gage - în gaj].

Sursa : neologisme

 

angajá (-jéz, -át), vb. - 1. A obliga, a lua un angajament. - 2. A lua pe cineva în slujbă. - 3. A introduce. - 4. A pune în joc, a risca. Fr. engager. - Der. angajament, s.n. (obligație, contract), din fr. engagement.

Sursa : etimologic

 

Copyright © 2004-2020 DEX online.

Copierea definițiilor este permisă sublicență GPL , cu condiția păstrării acestei note.

 

Rezultate suplimentare

 

Rezultate din Literatură pentru ANGAJATĂ

 Rezultatele 1 - 1 din aproximativ 1 pentru ANGAJATĂ.

Marius Marian Șolea - Crinul trandafiriu de la Cabinet

Marius Marian Şolea - Crinul trandafiriu de la Cabinet Crinul trandafiriu de la Cabinet de Marius Marian Șolea Domnișoarei Corina Trandafir, redundant În ochii tăi eu am zărit apropierea și am înțeles cât de responsabil ar trebui să fiu, în cazul în care ai accepta să te întinzi. în timpul liber, femeie politicoasă, nerefuzând diversitatea de cefe păstoase și în valuri din aparatul de partid și de stat și schimbul de informație cinegetică, iar între 9.00 și 17.00, machioră de morți, minus pauza de masă, un nume de cod pentru gustarea caldă de la intersecția de peste drum. această pauză în funcționăreala ta ai susținut-o ca fiind obligatorie pentru toți angajații MCC, luându-le 30 de minute din zi, doar pentru ca tu să ai motiv să ieși din minister, evident, în cu totul alți parametri orari, pentru întâlnirile devenirii tale, cele care, fiind prea multe, nu mai aveau loc în gurile nopții… oricum, referitor la deveniri, nu ai tu păsărici câte poduri de palmă am eu. voi, femeile, deși nu prea ți se potrivește încadrarea, sunteți întocmai ca sursa de lumină electrică – luminați atunci când vă aprindem. în rest, plătești doar abonamentul. între soare și ...